Lassan kilép az ?óvodás korból? a zenekar, hiszen mindjárt hatévesek lesztek.

Misi: Valóban, ugyanis 2009-ben alakultunk. Az, hogy rockot játszunk, akkor vált egyértelművé, amikor Jakó csatlakozott hozzánk. Az első két év ?pelenkás év? volt, mert ez idő alatt mindössze hat koncertet adtunk és csak pár saját számot írtunk. Az érdemi munka akkor kezdődött el, amikor a mostani énekesünk, Zsola (Rimóczi Zsola ? a szerk.) beszállt a zenekarba. Ezt követően kezdtünk el intenzívebben saját számok írásával foglalkozni, illetve vidék felé kacsintgatni koncertezés tekintetében. Azóta saját kiadásunkban három EP-nk jelent meg AzRock címmel, és most a Cseh Tamás Programnak köszönhetően kijött az első nagylemezünk is.

 

Fatal Error, érdekes név. Honnan ered?

Misi: Abszolút légből kapott, két ötletünk volt: nekem a Fatal Error, Jakónak a Creeping Death.

Jakó: Most adnék is egy taslit a 15 éves önmagamnak?

Misi: ? és végül a Fatal Error lett, mivel komoly nevet akartunk magunknak. Én egyébként máig azt gondolom, hogy nem változtatnám meg a zenekar nevét, mert valahol ugyanaz a lelkesedésünk és a látásmódunk, mint a kezdetekkor.

 

Mely zenekarok inspiráltak, inspirálnak titeket?

Misi: Mikor elindultunk, főként metálzenekarokat hallgattunk, melyek zenéjéből most is sokat merítünk. Ám ha olyan zenekarokat kell mondanom, amelyek nagy hatással voltak ránk, akkor az két külföldi: a Guns N? Roses és a Foo Fighters?

Jakó: Részemről az Iron Maiden is.

Misi: ? akkor három külföldi és három hazai: az LGT, a Tankcsapda és a Supernem. Ezeken nőttünk fel.

Fatal_Error_kep_03
A Fatal Error zenekar

Formális keretek között tanultatok zenélni?

Misi: Én igen. Ötéves koromban kezdtem el zongorázni, és nagyon sokat köszönhetek a tanáromnak, mert amellett, hogy megtanította a kötelező klasszikusokat, szabadságot is hagyott. Kiválaszthattam, mit szeretnék játszani, akár könnyűzenei darabokat is elvihettem az órára, amelyeknek elsajátításában segített is. Összesen 13 évet jártam zongorára, akkor hagytam abba, amikor egyetemre mentem.

Jakó: Én félautodidakta módon tanultam meg gitározni. Édesanyám klasszikus gitáron játszik, ő tanult is, így az első akkordokat neki köszönhetem. Jártam zeneiskolába is, de az nem volt az én világom, tehát körülbelül 60 százalékban magamat fejlesztettem.

 

Most pedig a Cseh Tamás Programnak köszönhetőn megjelent az első nagylemezetek. Az anyagi támogatás mellett mit kaptatok a programtól?

Misi: Sok segítséget, például egy mentort, Czutor Zolit, aki elirányítgat minket, megmutatja, hogyan kell intézni a megjelenéseket, segíti a lemezkiadást. Felügyeli, hogy minden rendben legyen, ugyanakkor nagy szabadságot is ad nekünk.

Jakó: A lemezre visszatérve: 10 szám van rajta, ebből öt dal már megjelent korábbi EP-nken más verzióban.

Misi: A hangzásvilágot tekintve kicsit szárazabb, kezdetlegesebb a régebbi felvétel, mint a mostani. Azóta ugyanis rájöttünk, hogy vannak olyan részek, amelyeket át kell gondolnunk. Ezért újravettünk öt dalt, például a Nem leszek kutyája senkinek címűt, amelynek most készül a klipje. Az öt új dal közül kettő jött ki eddig, a Gonoszak balladája és a Nincs több kérdés.

Jakó: A lemez címadó dala, a Bérlet az életre pedig különleges, mert szerepel benne gyerekkórus. Kicsit tartottam attól, hogyan tudjuk felvenni a részüket, de nyolc-kilencéves gyerekek létére nagyon profik voltak. Körülbelül egy óra alatt végeztünk, talán könnyebben ment, mint egy felgitározásom. (nevet)

 

Hogyan látjátok: miben fejlődtetek a kezdetek óta?

Misi: Az első három EP-nkhez képest leginkább a felvétellel kapcsolatos technikai dolgokban fejlődtünk, e területen szereztünk sok tapasztalatot. Ez azt jelenti, hogy tudjuk, mindig meg kell írni a gitárszólót, mielőtt Jakó elmegy feljátszani, illetve ától cettig készen kell lenniük a daloknak, mielőtt elmegyünk a stúdióba. A mostani albumnál pedig zenei szemléletében változott sokat a zenekar: megőriztük ugyan a dalok kis koszosságát, mégis kifinomultabb világba helyezhetők.

Jakó: Mindemellett persze megmaradt a művészi szabadság: most is előfordul, hogy a stúdióban improvizálunk valamit.

Az album címadó dala:

 

 

Több koncertetek volt már, köztük olyan fesztiválokon, mint a VOLT vagy az EFOTT. Idénre mi a tervetek?

Misi: Egy-két fesztiválon ott leszünk a nyáron, de inkább a kreatív munkával fog telni az idő, előkészítjük a következő nagylemezünket, feldemózzuk vagy stúdióban fel is vesszük a számokat, ez majd kiderül, és klipeket fogunk forgatni. Nagyon szeretnék egy Petőfi Rádió Akusztikot is összehozni vagy egy akusztikus EP-t. Szóval elég sok tervünk van még 2015-re.

Jakó: Tavaly sok fesztiválon felléptünk, de nem volt albumunk, nem volt merch-termékünk. Úgy gondoljuk, jobb, ha ebben az évben készítünk annyi audio- és audiovizuális anyagot, hogy a koncert- és a fesztiválszervezők felfigyeljenek ránk.

A nagylemez meghallgatható a Spotifyon, a Deezeren és az iTuneson is.