Sokan nehezményezték, hogy a több száz éves várfalakat új, modern téglákkal egészítették ki, a belső udvarokon térkővel bevont járdákat építettek.

„Örömmel jelenthetem be, hogy Déva egyik legszebb és legfontosabb projektje, amely városunk szimbólumát, a várat érinti, a befejezéséhez közeledik. Tekintsék meg először az első udvarban készült fotókat, a történelmi emlékmű belső udvarának munkálatait, amelyek hamarosan befejeződnek” – írta Facebook-oldalán Florin Oancea polgármester. Hozzátette, az első udvar felújításának célja az volt, hogy visszahelyezze a turisztikai körforgásba a várat, és kiemelte, hogy jövő évtől több rendezvénynek is teret ad a felújított erődítmény.


657ebdf01c16df8712feb749.jpg
Déva vára

A 13. századi műemlék helyreállítása két szakaszban zajlott: 2014 és 2016 között a II. és III. udvart restaurálták, a belső várat 2022-ben kezdték el felújítani. A közel ötmillió eurós beruházást nagyrészt vissza nem térítendő európai uniós forrásokból finanszírozták.

„A vár a felújítással sokat elvesztett hajdani varázsából”

A polgármester posztjára azonban nem reagált mindenki egyformán pozitívan. Egyes dévai lakosok úgy vélték, úgy néz ki a vár, mintha újonnan építették volna, így az elvesz az épület patinájából. Mások úgy fogalmaztak: „a felújított épületnek már semmi köze a hely történelméhez, a régi falak túlságosan modernek lettek, és a szürke, beton szegélykőnek sincs sok keresnivalója ott”.

A várban 2014 és 2016 között a II. és III. udvart restaurálták, helyreállították a falakat, a műemlék kapukat, a tüzérségi kamrát, a bástyát, a sikátorokat és a lépcsőket, ugyanakkor egy átjáróhíd is épült, és a középkori vár bejárható területeit is kibővítették.

Pogocsán Ferdinánd Zoltán alpolgármester a Maszol portál megkeresésére elmondta, a belső udvar munkálatait egy helyi és egy szatmári-máramarosi cég, az Euras végezte, amelyek műemléképületek restaurálására szakosodtak, és a II. és a III. udvart is ők újították fel. Az alpolgármester szerint nekik az volt az érdekünk, hogy a várat úgy újítsák fel, hogy az a turista, aki oda belép, két-három órát tudjon eltölteni ott, és ne törmeléket lásson, ahogy eddig. Kiemelte: a tervezőkkel, restaurátorokkal együtt dolgoztak, és az országos műemlékvédelmi hatóság is jóváhagyását adta a projektre. Szerinte betartottak minden lépést a felújítás során, hiszen európai uniós alapokból finanszírozták a projektet, így nagyon szigorúak a feltételek.

„Én 2018 óta vagyok alpolgármester, és a munkálatok megkezdése előtt évekig azt vitattuk, hogyan újítsuk fel a várat. Rengeteg szakember munkája van benne. Megmaradt Dávid Ferenc sírkamrája és minden eredeti részlet, de kellett adni egy hasznosságot a térnek, hogy ne csak romokat lássunk” – mondta.

Pogocsán Ferdinánd Zoltán úgy vélte, szép munkát végeztek és betartották a tervet: új kamrákat fedeztek fel a törmelék alatt, amikről előtte nem tudtak, gyönyörű gyilokjárókat építettek, továbbá villanyvezetékekkel, modern mosdóval látták el az épületet, megerősítették a falakat, gerendákat vittek fel helikopterrel. Kiemelte, a várfelújítást idén még nem tudják befejezni, mert néhány dolgot fel kell szerelni, de januárra kész lesz minden, és megnyithatják a várat a turisták előtt.

Forrás: Maszol.ro. Fotók: Florin Oancea Facebook-oldala