fbpx

Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev elővárosában

Megpróbálták ellopni Banksy neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben. A bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg – közölték a helyi hatóságok.

Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik rajzát. Kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást – közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.

A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták. A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltó készülékkel. Kuleba közölte: a rendőrség több embert a helyszínen előállított.

A rajzra jó állapotban találtak rá, az a rendvédelmi erők birtokában van.

Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy nyolc embert azonosítottak, akik 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy anyagi kár okozása miatt megindult az elsődleges nyomozás.

November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, az Instagram-oldalára tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Banksy hét művet készített novemberben Kijevben és a környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék kupacon.

„Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei. Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit” – írta a megyei kormányzó.

Fotó: AFP/Genya Savilov, Dimitar Dilkoff

A rovat további cikkei