Idén, november 4-én rendezték meg a XVII. Országos Műemlékvédelmi Konferenciát, melynek a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. A tanácskozás egyik leghangsúlyosabb célkitűzése, hogy megismertesse a kormányzat műemlékvédelemmel kapcsolatos elképzeléseit ? bevonva a szakma résztvevőit, hiszen az egyik legfontosabb alappilléreként nevezték meg a később felszólalók is az állami szervek és a szakmai fórumok együttműködését. Az alkalom a 2013-2014-ben elindított ?Örökség a jövőnek, Jövő az örökségnek? rendezvénysorozat folytatásának is tekinthető, és az ICOMOS, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és az Artifex Kiadó együttműködése révén jöhetett létre.


dsc_0829__copy_1_600x399.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

Elsőként L. Simon László a Miniszterelnökség államtitkára szólalt fel. Nyitóbeszédében örömét fejezte ki abban, hogy idén is létrejöhetett ez a konferencia, hiszen ?ez is bizonyítja, hogy kulturális örökségünk megóvása, így régészeti emlékeink, műemlékeink világörökségi eszményének védelme a Kormányzat, a szakma, a civil szervezetek ? a társadalom közös ügye? ? nyilatkozta.


dsc_0880__copy__600x399.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

?A harmadik Orbán-kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít az építészet, az építés módszereinek megújítására ? ideértve az építészeti örökségünk védelmét, s benne a műemlékvédelmet? ? mondta el összefoglalva a Kormányzat álláspontját a konferencia tárgyát, valamint azt a 2015-ben foganatosított szemléletváltást illetően, amelyet a későbbiekben alkalmazni kívánnak ebben a kérdésben. Ehhez kapcsolódóan emelte ki azokat a jogszabály-módosításokat, melyek lehetővé teszik ? például ? a különböző, feltárásra jogosult intézmények akkreditációját, ?amely a korlátozott versenyhelyzetet biztosítja arra, hogy a nagyberuházásokkal kapcsolatos régészeti feltárásokat csak akkreditált intézmények végezhetik?, a régészeti tárgyak adás-vételének az átláthatóságát, a műemlék fogalmának az átalakítását a törvényalkotási folyamatokban. ?A műemlékvédelmi szemléletváltás lényege a gazdaság, a tulajdonosok és a műemlékvédelem érdekének erőteljesebb összehangolása, hogy az állam és a tulajdonosok valódi partnerei lehessenek egymásnak? ? állapította meg.

A Miniszterelnökség államtitkára ezt követően a műemlékek rekonstrukciójának finanszírozásával kapcsolatban bejelentette, hogy szükségesnek tartja a ?Nemzeti Vagyontörvény? módosítását, amely lehetővé tenné, hogy részlegesen magánérdekbe kerülhessenek azok a kiemelt jelentőségű, állami tulajdonban lévő műemlékek, melyek felújításának finanszírozására a belátható jövőn belül nem lesz lehetőség sem európai uniós, sem nemzeti forrásból. A beszéde végén kifejtette, hogy a Kormány fontosnak tartja a fennmaradt magyar kulturális örökség körébe tartozó épületek, műemlékek bemutatását és ismertetését nemzetközi színtereken is ?a turizmus felélénkítésével.


dsc_0952__copy__600x399.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

Dr. Puskás Imre Kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár szólalt fel L. Simon László után. Előadásában a Rómer Flóris-tervet ismertette, amely ? a program előzményeit is figyelembe véve, melyek egészen az első Orbán-kormányig nyúlnak vissza ? a határon túli műemlékek védelmét, rekonstrukcióját célozza meg. ?Azt reméljük, hogy ez egy kis forrásokból, nagy szakmaisággal elvégzett és szép eredményekkel kecsegtető munka lesz? ? fűzte reményeit a tervezethez, amelyet hiánypótlónak tekint abban a vonatkozásban, hogy rengeteg olyan magyar emlék található a Kárpát-medencében, amely a szomszédos országos örökségvédelmi politikájára van bízva.