fbpx

Megrongálták a berlini Brandenburgi kaput

Az Utolsó Nemzedék nevű csoport klímaaktivistái festékkel rongálták meg vasárnap a berlini Brandenburgi kaput. Kai Wegner főpolgármester szerint az ehhez hasonló akciók károsítják a valódi diskurzust a klímaváltozásról.

A német főváros egyik jelképeként számontartott építményt az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport aktivistái fújták le. Az átalakított poroltókkal felvitt vörös, sárga és narancssárga festékkel a védett műemlék mind a hat oszlopát megrongálták. A rendőrség 14 aktivistát őrizetbe vett, csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük.

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is, egy olyan városé, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes vita mellett is kiáll, az Utolsó nemzedék így törvénytelen akciójával nemcsak egy történelmi emléket, hanem a „korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust is megkárosította”– emelte ki közleményében Kai Wegner kormányzó főpolgármester. „Aki komolyan gondolja a klímavédelmet, annak el kell határolódnia az ilyen akcióktól és ettől a csoporttól” – húzta alá a politikus.

A megrongált Brandenburgi kapu szeptember 17-én. Fotó: Paul Zinken / DPA / DPA Picture-Alliance Via AFP

Az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések radikális fokozását sürgető Utolsó Nemzedék 2022-ben vált ismertté Németországban figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén. Többek között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat. Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével kente be Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.

Nyitókép: takarítják a Brandenburgi kapu festékkel szennyezett oszlopait Berlinben 2023. szeptember 17-én. Fotó: John MacDougall / AFP

A rovat további cikkei