fbpx

Megsemmisült egy híres ukrán művész 25 munkája

Az ukrajnai kulturális örökséget is veszélyezteti az egy hete tartó fegyveres konfliktus. Találat érte a Babij Jar-i holokauszt-emlékművet Kijev határában, a tőle északra fekvő Ivankiv múzeuma pedig leégett, értékes festmények semmisültek meg. Ukrajna fővárosában található a legrégebbi épen fennmaradt keleti szláv keresztény templom és többek között a világ egyik legjelentősebb szkíta aranykincsgyűjteménye is.

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban – jelentette Jerusalem Post című izraeli lap. Az ivankivi Népi Iparművészeti és Helytörténeti Múzeum február 27-én égett le az orosz támadás során. A sajtóbeszámolók szerint a tűzben megsemmisült Ukrajna egyik leghíresebb, Picassót is megihlető autodidakta festőművészének, Marija Primacsenkónak 25 alkotása is.

Marija Primacsenko: A bika és a holló barátok, 1983
Fotó forrása: Wikiart.org
Az UNESCO világörökségi listáján hét ukrajnai elem szerepel, ezek közül az egyik éppen Kijevben.

Itt a Szent Szófia-székesegyház, a legrégebbi teljesen fennmaradt keleti szláv keresztény templom, a 11. századi ortodox barlangkolostor, a Pecserszka lavra pedig szerepel az UNESCO listáján. A Szent Szófia-székesegyházat a konstantinápolyi Hagia Szophia riválisaként építették, a barlangkolostort pedig 1051-ben alapították. Különlegessége, hogy a barlangok hideg és nedves klímája miatt természetes módon mumifikálódott az ide temetett szerzetesek teste.

A kijevi Pecserszka lavra komplexum. Fotó: Wikipédia

Az ukrajnai világörökségi helyszínek közé tartozik az ország nyugati részében található Lemberg (Lviv) városának történelmi központja. Az 5–6. századi gyökerekkel rendelkező, a késő középkorban alapított város központja a kelet-európai és az olasz, német hagyomány keveredését mutatja. Fontos része a vár és a környező utcák, a 14. századi városközpont, illetve a tőle délnyugatra fekvő fennsíkon található barokk Szent György-templom.

Hasonló helyzetben van a Csernyivci városában található világörökségi helyszín, Bukovina és Dalmácia ortodox metropolitáinak székhelye, amelyet a keleti ortodox metropolita számára építettek 1864–1882 között. A benne működő teológiai kart a szovjet időkben bezárták. 2004 óta kezdték felújítani, jelenleg a csernyivci egyetem működik benne.

Kijevben több jelentős múzeum is működik, például az Ukrajnai Történelmi Kincsek Múzeuma mintegy 56 ezer műtárggyal. Köztük van a világ egyik legjelentősebb szkíta aranykincsgyűjteménye, amelyet a Fekete-tenger térségében tártak fel. Ugyancsak Kijevben van az Orosz Művészetek Nemzeti Múzeuma, amely a szentpétervári és moszkvai gyűjtemények mellett az egyik legjelentősebb orosz művészeti kollekció.

Harkivban van Ukrajna egyik legjelentősebb művészeti múzeuma, több mint 20 ezer műtárggyal. Hozzá tartozik a szomszédos Parmokivka település múzeuma is, ahol többek között Picasso- és Anthony van Dyck-munkákat őriznek.

A nyitóképen Primacsenko Ukrán táncosok című munkája. Fotó: Sputnik via AFP/Ivanov

Forrás: Maszol.ro

A rovat további cikkei