Az ukrajnai kulturális örökséget is veszélyezteti az egy hete tartó fegyveres konfliktus. Találat érte a Babij Jar-i holokauszt-emlékművet Kijev határában, a tőle északra fekvő Ivankiv múzeuma pedig leégett, értékes festmények semmisültek meg. Ukrajna fővárosában található a legrégebbi épen fennmaradt keleti szláv keresztény templom és többek között a világ egyik legjelentősebb szkíta aranykincsgyűjteménye is.

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban – jelentette Jerusalem Post című izraeli lap. Az ivankivi Népi Iparművészeti és Helytörténeti Múzeum február 27-én égett le az orosz támadás során. A sajtóbeszámolók szerint a tűzben megsemmisült Ukrajna egyik leghíresebb, Picassót is megihlető autodidakta festőművészének, Marija Primacsenkónak 25 alkotása is.

Az UNESCO világörökségi listáján hét ukrajnai elem szerepel, ezek közül az egyik éppen Kijevben.

Itt a Szent Szófia-székesegyház, a legrégebbi teljesen fennmaradt keleti szláv keresztény templom, a 11. századi ortodox barlangkolostor, a Pecserszka lavra pedig szerepel az UNESCO listáján. A Szent Szófia-székesegyházat a konstantinápolyi Hagia Szophia riválisaként építették, a barlangkolostort pedig 1051-ben alapították. Különlegessége, hogy a barlangok hideg és nedves klímája miatt természetes módon mumifikálódott az ide temetett szerzetesek teste.

Az ukrajnai világörökségi helyszínek közé tartozik az ország nyugati részében található Lemberg (Lviv) városának történelmi központja. Az 5–6. századi gyökerekkel rendelkező, a késő középkorban alapított város központja a kelet-európai és az olasz, német hagyomány keveredését mutatja. Fontos része a vár és a környező utcák, a 14. századi városközpont, illetve a tőle délnyugatra fekvő fennsíkon található barokk Szent György-templom.

Hasonló helyzetben van a Csernyivci városában található világörökségi helyszín, Bukovina és Dalmácia ortodox metropolitáinak székhelye, amelyet a keleti ortodox metropolita számára építettek 1864–1882 között. A benne működő teológiai kart a szovjet időkben bezárták. 2004 óta kezdték felújítani, jelenleg a csernyivci egyetem működik benne.

Kijevben több jelentős múzeum is működik, például az Ukrajnai Történelmi Kincsek Múzeuma mintegy 56 ezer műtárggyal. Köztük van a világ egyik legjelentősebb szkíta aranykincsgyűjteménye, amelyet a Fekete-tenger térségében tártak fel. Ugyancsak Kijevben van az Orosz Művészetek Nemzeti Múzeuma, amely a szentpétervári és moszkvai gyűjtemények mellett az egyik legjelentősebb orosz művészeti kollekció.

Harkivban van Ukrajna egyik legjelentősebb művészeti múzeuma, több mint 20 ezer műtárggyal. Hozzá tartozik a szomszédos Parmokivka település múzeuma is, ahol többek között Picasso- és Anthony van Dyck-munkákat őriznek.

A nyitóképen Primacsenko Ukrán táncosok című munkája. Fotó: Sputnik via AFP/Ivanov

Forrás: Maszol.ro