Két koncerten is megszólal Liszt Ferenc helyreállított koncertzongorája a hét végén a doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.

 A Bécsi Akadémiai Zenekar Martin Haselböck vezényletével és Gottlieb Wallisch zongoraművész Beethoven 5., esz-dúr zongoraversenyét adja elő azon a hangszeren, amelyen Liszt egykoron a belgiumi Lüttichben játszott.

A zongorát 1850-ben az Erard zongorakészítő cég építette, jelenleg a Liszt Ferenc Egyesület tulajdonában van az ausztriai Doborjánban. A hangszert a közelmúltban restaurálták, hogy újra játszani lehessen rajta.

A zongora helyreállítása lehetővé teszi, hogy hallhassuk Liszt zongorajátékának autentikus hangzását.

Liszt Ferenc 13 éves korában egy Sebastian Erard által készített zongorán debütált Párizsban, és Beethoven 5. zongoraversenyét gyakran játszotta Erard-zongorákon.

Az idei doborjáni Liszt-fesztivált, amelyet október 16. és 26. között rendeznek meg, Beethoven születése 250. évfordulójának szentelik. A rendezvény keretében szimpóziumot és koncertet is tartanak A phonola – mechanikus hangszerek címmel. A pneumatikus rendszerrel működő gépzongorát, a phonolát 1902-ben Ludwig Hupfeld német hangszerkészítő alkotta meg Lipcsében.

Fotó forrása: Harlingue / Roger Viollet