fbpx

Megtalálták a Winterberg-alagutat, csaknem 300 első világháborús német katona sírját

Egy közös német–francia kutatás is megerősítette, hogy megtalálták az úgynevezett Winterberg-alagutat, amelyben csaknem háromszáz német katona veszett oda az első világháborúban, amikor a franciák lerombolták az alagút mindkét bejáratát.

Az északkelet-franciaországi Aisne megyében, a Chemin des Dames (Hölgyek útja) nevű hegygerinc oldalában a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) folytatott kutatásokat a héten a francia hatóságok segítségével. A fúrások során sikerült azonosítani egy üreget, amely csaknem bizonyosan a tömegsírrá vált alagút részét képezi.

A hatósági kutatómunkára egy évvel azután került sor, hogy egy amatőr francia régész és fia tavaly felfedezte az elfeledett tömegsírt, és háborús relikviákat, köztük egyenruhafoszlányokat, váll-lapokat, II. Vilmos császár arcképével díszített zsebtükröket hozott a felszínre.

Az odaveszett katonák tömegsírját valószínűleg emlékhellyé alakítják.

A hegy alatt a németek által fúrt alagútban a badeni 111. tartalékos gyalogezred 275 katonája rekedt benn, amikor a franciák 1917 tavaszán heves tüzérségi támadást intéztek az objektum ellen. A tüzérségi lövedékek berobbantották az alagútban lévő német lőszerraktárat, és a járat összeomlott. A következő hat napban azok, akiket a robbanások nem öltek meg azonnal, megfulladtak az oxigénhiánytól vagy öngyilkosok lettek. Mindössze két katonának sikerült kimenekülnie.

A beomlott alagutat az első világháború Pompejijeként is emlegetik.

Fotó: AFP/Francois Nascimbeni

A rovat további cikkei