A felfedezésről a Heritage Daily nyomán adott hírt a National Geographic. A Plaza de la Llanán álló épület eredetileg, a 14. században kúriának épült, a Pia Almoina nevű székesegyházi szegényház tulajdona volt, ezt alakították át a 15. században egy Hostal de Sant Pere nevű szállóvá, amely a 16. századig működött. A következő száz évben elzárt területnek számított, majd az ingatlant 1825-ben felújították, és megkezdte működését a Clemente Guardia Csokoládégyár. A gyárról az 1888-as barcelonai világkiállítás alatt is írtak: az expo almanachjában, azaz az eseményhez készült kiadványban megemlítették a kiváló termékek közül a csokoládét és a marcipánhoz hasonló pastillage-ot.
A 19. századra a gyár Barcelona egyik leghíresebb csokoládékészítője lett, termékeit egész Spanyolországban értékesítették, de jutott belőlük a spanyol fennhatóság alatt álló tengerentúli területekre is. A Barcelonai Kulturális Intézet (Institut de Cultura Barcelona / ICUB) régészei feltártak több építészeti elemet, de találtak tárolóedényeket, fogókat és a termékek címkéinek a nyomásához használt ólomlemezeket is.