„Nincs más hely a színházon kívül, ahol ezer ember közösséget alkotva egyszerre vesz levegőt, egyszerre rendül meg, egyszerre sír, egyszerre kacag. A mi feladatunk, hogy ezt a közösséget megtartsuk. Abban a világban, ahol egy-egy ábrával, emojival kommunikálnak egymással az emberek, nehéz helyzetben van a színház, hiszen itt összetett történeteken keresztül igyekszünk rákérdezni a minket körülvevő világra, és reméljük, hogy a nézőkben majd tovább rezonálnak ezek a kérdések” – fejtette ki beszédében Béres Attila igazgató. A direktor köszönetet mondott a színház minden munkatársának azért, ahogyan helyt álltak az elmúlt nagyon nehéz hónapokban, és háláját fejezte ki a közönségnek is, hogy amint lehetett, visszatértek a színházba. Hozzátette:

a színház már készül alapításának 200 éves évfordulójára, és méltó ünneplést terveznek a 2023-as jubileumra.

Az augusztus eleji nyári szünet után pedig a színház meghirdeti az új évad bemutatóit, és a tervek szerint újra lehet majd bérletet váltani a 2021–2022-es évadra.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a város támogatásáról biztosította a színházat. „Miskolc büszke a színházára, és a városvezetés elkötelezett amellett, hogy az eddigi évek magas színvonala továbbra is megmaradjon. Én azt ígérem, hogy a város támogatása a színházé minden tekintetben” – mondta a polgármester. „Az elmúlt időszakban lehetetlenné váltak az együttlétek, pedig az alkotás lételeme a közösség, a személyes találkozás, amit a virtuális tér nem tud megadni. A kultúra nemcsak közösséget tud építeni, de várost is. Rövidesen 200 éve lesz annak, hogy a miskolciak egy közösségként összefogva felépítették Magyarország első kőszínházát. Nekünk pedig kötelességünk ezt továbbvinni a 21. században is. Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ez a közösség, ez a színház megmaradjon” – hangsúlyozta Veres Pál.

A 2020/2021-es évadban Bodoky Márk színművész Soós Imre-díjat, Görög László Gábor Miklós-díjat, Gáspár Tibor a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó elismerését, Rusznyák Gábor Déryné-díjat kapott. Nívódíjjal ismerték el a Csendes éj karácsonyi videóüzenetet is, melyben a színház művészei, Seres Ildikó, Varga Andrea és Pascsenko Okszana is részt vettek. Távozó színművészek: Horváth Alexandra, Koller Krisztián, Papp Endre. Új művészek: Rudolf Szonja, Béres Bence, Börcsök Olivér és Tegyi Kornél.

Fotó: Gálos Mihály Samu