„A világjárvány nemcsak a testünket, minket magunkat, a szeretteinket támadja – de a kultúránkat is. Nem járhatván színházba, múzeumba, koncertre, társaságba… A vírus oda sújtott le, ami miatt jó volt európainak lenni. Ami meghatároz minket” – idézte Göttinger Pált évadnyitó beszédében Barnák László főigazgató, és kifejtette, Szegednek és a világnak egyaránt szüksége van színházra, kultúrára.

Ezt támasztotta alá dr. Kozma József, a kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott, csak az a közösség tud fennmaradni, amelynek van színháza. A szegediek szeretik a színházukat, óriási hiányérzet volt bennük, amíg nem lehetett előadásokra járni. Éppen ezért nagyok a várakozások, és biztosak lehetnek benne, hogy a teátrum munkatársai felül is múlják az elvárásokat.

A színházban nyáron sem állt le a munkavégzés, a társulat tagjai közül többen dolgoztak a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban is.

Az, hogy összesen 28 előadást láthatott 66 000 néző, körülbelül 1500 ember munkájának köszönhető. A siker közös, a közönség kultúra iránti szomja és a Szegedi Szabadtéri Játékok utáni vágya pedig a város identitásának szerves része, a turizmus generátora, Szeged kultúrstratégiailag is kiemelt helyszín.

A Szegedi Nemzeti Színház az elmúlt évad végét követően is folyamatosan üzemelt, a műszaki és művészeti ügykezelés, a titkárság és a gazdasági hivatal biztosította a napi ügymenetet a szabadtéri játékok lebonyolítása és az új évad előkészítése érdekében, valamint bérléseknek, külsős előadásoknak (THEALTER) is helyszínt biztosított az intézmény. Mindemellett a színház épületében folytak a játékok próbái, melyeken a művészeken kívül a színházi ügyelők, asszisztensek, súgók, műszaki dolgozók is részt vettek. A teátrum művészeit a Szöktetés a szerájból, a Scapin furfangjai és a West Side Story előadásaiban láthatta a közönség.

A biztonságos munkavégzés és színházlátogatás feltételeinek biztosítására maximális figyelmet fordít az intézmény: a dolgozók nagy része túl van a második oltásán vagy akár a harmadikon is, az eddiginél is több kézfertőtlenítő állomás található az épületben, illetve előadások előtt, alatt és után folyamatos fertőtlenítést végez a takarítószemélyzet.

Augusztus 24-től a teljes társulattal elindult négy produkció próbafolyamata: Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog, Bohémélet, a Padlás és továbbjátszásként az 1984, melynek szeptemberi előadásaira már szinte alig kaphatók jegyek.

Kállai Ákos drámapedagógus ismertette a terveket az új évadra: Visszajátszó elnevezésű ingyenes programjukkal segítik a diákokat az egymásra hangolódásban és abban, hogy megtalálják a tanévkezdéshez szükséges dinamikát. Pedagógusoknak is készülnek egy dráma- és élménypedagógiai módszerekre épülő workshoppal Tanári értekezlet címen, valamint továbbjátsszák tantermi előadásaikat, új osztálytermi produkciót hoznak létre, és feldolgozó foglalkozásokat tartanak egyes előadásokhoz.

A Szegedi Kortárs Balett új bemutatói, a The Black Paintings/Blue október 1-től a Kisszínházban, a Concerto/Csodálatos mandarin november 26-tól a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Nagyszínházban, a Danza pedig február 25-től a Kisszínházban látható. Táncművészként az idei évadtól Kiss Réka, Francesco Totaro és Diletta Ranuzzi, gyakornokként pedig Horváth Léna és Hegedűs Luca csatlakozik a társulathoz.

Horgas Ádám főrendező elmondta, sűrű, tartalmas, nehéz évad előtt áll a prózatagozat,

az új bemutatók mellett sok felújítópróbával is számolni kell, de a társulat hatalmas szakmai tudással és hittel dolgozik, lázas játszani akarást érez a színészekben, ő pedig nagyon büszke arra, hogy itt lehet.

Dinyés Dániel zenei vezetője ismertette a operatagozatot érintő változásokat és bemutatta az új tagokat. Az operatagozat a vidéki színházak közül egyedülállóan sok bemutatóval, köztük Donizetti Stuart Mária című magyarországi ősbemutatójával, klasszikus és modern feldolgozásokkal készül az új évadra. Dinyés Dániel szerint egy rendkívül társulat épül a színházban, tele fiatalos energiákkal, lendülettel, ami megerősítheti a szegedi operajátszást.

Barnák László főigazgató köszöntötte a jubileumukat ünneplő munkatársakat. A főigazgató azzal zárta az évadnyitó társulati ülést, hogy az intézményben mindannyian várják a nézőkkel való találkozást, erre készülnek teljes erővel, hogy az új évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.         

Fotó: Kelemen József