Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az esemény előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a családok évéhez kapcsolódva a konferencia előadói végigjárják annak lehetőségeit, hogy a kultúra miként járulhat hozzá a családok megerősítéséhez és a legnagyobb probléma, a demográfiai csökkenés visszafordításához.


_d0a1581__copy__600x400.png
?A 2014 és 2020 közötti európai uniós finanszírozási ciklusbanMagyarország 103 milliárd forintot használ fel kulturális célokra.?

Az elmúlt négy évben megtöbbszörözték a kulturális normatívát, ami egy-egy kisebb településen akár négy-ötszörös növekedést is jelenthetett ? emelte ki dr. Hoppál Péter a II. Pécsi Mandulavirág Kulturális Konferencián március 23-án a Magtár Látogatóközpontban. Egy 400 fős kis településen ugyanis a korábbi 400 ezer forintos éves normatívát 1,8 millióra emelték, miközben a nagyvárosi lehetőségek bővítését is elősegítették, ott átlagosan bő tíz százalékkal emelkedett a normatíva a Belügyminisztérium együttműködésével a kulturális alapellátás program keretében. Hozzátette: a szemléletváltás, amelynek keretében kulturális decentralizáció ment végbe, jól jelzi, hogy a kormányzat számára a fővárosi mellett a vidéki kulturális élet is fontos.

 

Az államtitkár elmondta, hogy jelentősen emelkedett a múzeumba vagy éppen a komolyzenei koncertekre járók száma az elmúlt években, tavaly például tízmillió jegyet váltottak a különböző kiállításokra az országban. ?Sajnálatos, hogy 2010-re a Fásy Mulató és a Győzike show országává váltunk, azzal azonban, hogy valódi kulturális programokat is nyújtunk vidéken, bebizonyosodott: a lakosok előszeretettel választják a jobb minőségű kulturális programokat, ha azok elérhetőek a számukra? ? tette hozzá az államtitkár.

 

Persze, ez nem azt jelenti, hogy elmaradtak volna a nagy fővárosi beruházások. ?Az elmúlt négy évben egy kormánydöntés értelmében jelentősen, 650 milliárd forinttal nőtt az országos kulturális infrastruktúra fejlesztésére szánt összeg, gyarapodott, megújult vagy jelenleg újul meg számos helyszín, mint a Várkert Bazár, az Operaház, a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia, az Iparművészeti Múzeumot, és elindult a vidéki kulturális infrastruktúra fejlesztése, megújítása is. Ennek eredménye, hogy állami kézbe került több intézmény, mint a Zsolnay Központ vagy éppen a Pannon Filharmonikusok.?


_d0a1697__copy__600x400.png
?A múzeumlátogatók 70 százaléka részesült kedvezményben 2016-ban.?

?A kultúránk az erkölcs hordozója az elidegenedés időszakában? ? fogalmazott Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár a konferencián. Felidézte, hogy ingyenesen léphetnek be a múzeumokba a hat éven aluliak, a hat és 26 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményre jogosultak, és szintén a jegyár felét kell megfizetnie azon két felnőttnek, akik két gyermeket kísérnek egy-egy kiállításra.

Fotó: Csákvári Zsigmond