fbpx

Megújította együttműködését a Magyar Művészeti Akadémia és a Külgazdasági és Külügyminisztérium

Megújította tavaly áprilisban kötött együttműködési megállapodását a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról.

Az új határozatlan idejű megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia részéről dr. Richly Gábor főtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Lengyel Miklós képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár látta el kézjegyével a minisztérium épületében.

Az akadémia és a Külgazdasági és Külügyminisztérium már hosszabb ideje segíti egymás munkáját, de a 2022. áprilisi megállapodás megteremtette a kereteit a szorosabb, koordinált együttműködésnek. Ennek eredményeként a tavalyi évben félszáz közös szervezésű művészeti program és kiállítás valósulhatott meg.

A megállapodás mostani, technikai jellegű módosítását az tette indokolttá, hogy a külföldi magyar kulturális intézetek szakmai felügyelete 2022 nyarán a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz került, azonban szoros maradt az együttműködés a KKM-mel a magyar külképviseletek által megvalósított kulturális programokat illetően.

A KKM és az MMA megújított megállapodásának célja változatlanul az, hogy elősegítse a két intézmény együttműködését a magyar művészet kimagasló értékeinek külföldi bemutatása, népszerűsítése, a magyar kortárs művészet nemzetközi jelenlétének erősítése terén. 

A közös programok megvalósításában az MMA elsődlegesen a minőségi kultúra támogatását tartja szem előtt, azok elsősorban az MMA művészeinek – nem kizárólag az akadémikusok, hanem jóval szélesebb művészkörök, köztük ösztöndíjasok – nemzetközi bemutatását célozzák. 

Nyitókép forrása: KKM

A rovat további cikkei