„Balatonfüred dicső múltját mutatja majd be a kastélyban kialakított interaktív kiállítás. Érdekes, látványos tárlat lesz. Az külön öröm, hogy a város egyik legértékesebb épületét tudjuk rehabilitálni” – mondta Bóka István polgármester az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

Az 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében 1,1 milliárd forintból valósul meg, amihez az önkormányzat 70 millió forinttal járul hozzá. A műemléképülethez kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezik az épület kertjét is. A látogatóközpont szolgáltatásokkal, vendéglátókkal egész évben várja majd a vendégeket.

„Ez egy neobarokk épület, amelynek szintjei körülbelül százévenként épültek. Az 1783-ban épült eredeti Esterházy nyaraló egyszintes volt, 1820-ban készült az első emelet, 1940-ben pedig a második. Nincs a szállónak közösségi tere, ezért gondolkodtunk az új látogatóközpont kialakításában, a kortárs épület a ház belő udvarában, a Balatonra néző oldalon kap helyet. Az utca felől kert fogadja majd a látogatókat” – mondta Herczeg László építész, tervező.

„Az Esterházy-kastély rehabilitációja egy szimbolikus beruházás, azt mutatja, hogy hiszünk a nyárban, számítunk a belföldi turistákra. Már most is jók a turisztikai adatok, májusban Balatonfüred az ötödik leglátogatottabb település volt az országban. A városban mindig átgondolt fejlesztések zajlanak, mindig élmény ide eljönni” – fogalmazott az alapkőletételkor Könnyid László, Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese.

Kontrát Károly miniszterhelyettes, államtitkár hangsúlyozta: a Balaton lesz az idei évad fő attrakciója. „A kastély és benne a tárlat új látványosság lesz nemcsak a városban, de a Balatonnál, új időtöltési lehetőséget kínál az ideérkező turistáknak” – mondta az államtitkár.