fbpx

Megújul a Göcseji Múzeum

Jó ütemben halad a Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítása és kiállítótereinek fejlesztése, a rekonstrukciós munkák várhatóan decemberig fognak tartani.

Zalaegerszeg nagy történelmi múltra visszatekintő város, ennek ellenére nagyon kevés épített öröksége van. A Modern Városok programról szóló szerződés aláírásával Zalaegerszeg 2015-ben nagyszabású fejlesztésre kapott lehetőséget, melynek egyik kiemelt eleme a városrehabilitáció.

A Göcseji Múzeumnak helyet adó, 1890-ben emelt műemlék épület felújítására 1,85 milliárd forintot fordítanak: az 1,3 milliárd forint európai uniós forráshoz az állam csaknem 550 millió forint támogatást nyújtott.

Az építészeti munkák (köztük a homlokzatfelújítás, tetőjavítás, szigetelés, gépészeti rendszerek felújítása), valamint a multifunkcionális közösségi terek és kiállítótermek kialakítása várhatóan az év második felében befejeződik. Ezt követően elkezdődhet a kiállítások kiépítése.

A felújított múzeumban új várostörténeti kiállítás és megyetörténeti tárlat nyílik, ismét látogatható lesz Németh János keramikusművész állandó kiállítása, egy új tárlaton pedig a 2020-ban elhunyt Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének munkáit tekinthetik meg a látogatók.

Jövőre az új épületszárny is elkészül, melyben a város 20. századi történelmét, Mindszenty (Pehm) József (1829–1975) egykori apátplébánosnak, hercegprímásnak emléket állító, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző kiállítást nyitnak.

Kostyál László múzeumigazgató elmondta: a megújult Göcseji Múzeumban Kisfaludy Stróbl Zsigmondról (1884–1975) is kiállítást rendeznek. A tárlat anyagát az elmúlt időszakban az ország számos pontján, vándorkiállításon mutatták be, de a sorozatot a pandémia miatt nem tudták folytatni. Jelenleg a virtuális térben kínálnak múzeumi programokat, de reményeik szerint év végén már a megújított múzeumépület új kiállításain fogadhatják majd a látogatókat.

Nyitókép: Mindszenty József és VI. Pál. Fotó forrása: Németh László Imre: Zágon-leveleskönyv

A rovat további cikkei