Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója közölte: a Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kert fejlesztésének fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is egy nagyon kedvelt pihenő- és látogatóhely alakuljon ki.

A Steindl-villa felújítási tervei szerint az épület rekonstrukciója mellett a beruházás során verandát és rendezvényteraszt is kialakítanak, valamint megépítik a látogatóközpont fogadóterét, ahol „zöld” bolt, mosdók és cateringhelyiség is lesz. Az új épület és a villa között egy átjáró létesül, a fogadótér emeletén irodák lesznek, építenek egy tároló épületrészt is.

A villában az európai uniós jelentőséggel bíró, Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki. A kiállítás magját az igazgatóság országos viszonylatban is egyedülálló, közel ötszáz tételes madárpreparátum-gyűjteményének egy része alkotja majd.

A projektben Jókai Mór egykori – ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megújul. A kertben a régióra jellemző lágy és fás szárú növényeket ültetnek. Az igazgatóság irodaépülete és a Jókai-présház környezetében a történeti, műemléki jelleg lesz domináns, a kert felső részében a természeti folyamatok bemutatása, valamint az ökoturisztikai funkciók lesznek hangsúlyosak.

Nyitókép: Jókai Mór kedvenc kőpadja a Jókai-kertben, MTI/Soós Lajos