A Néprajzi Múzeum 2022-ben küldetéséhez, gyűjteményének összetettségéhez és nagyságához, valamint a néprajztudományban betöltött szerepéhez méltó helyet kap a Városliget kapujában. Az intézmény ekkor ünnepli alapításának 150. évfordulóját is: a múzeum úgy léphet át történetének egyik legfontosabb korszakhatárán, hogy egyúttal gazdag múltjára is visszatekinthet.

Forrás: Néprajzi Múzeum
A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit.

Az intézmény tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása, a kultúrák és generációk közötti párbeszéd fóruma. Ez a folyamatos nézőpontváltást igénylő gondolkodás köszön vissza a múzeum új arculatában.

Az új arculat kialakításánál a cél a néprajz kulturális sokszínűségéhez illeszthető,

az intézmény magyar és nemzetközi tárgygyűjteményének szerteágazó motívumvilágára reflektáló vizuális identitás megalkotása volt. A megújulás elengedhetetlen szempontja, hogy az arculat képes legyen a jelen és a jövő digitális környezetében is megállni a helyét, és képviselni tudja az intézményt a nemzetközi színtéren is.

Az embléma mintarendszere a négy égtáj irányából olvad össze egy vizuális jellé, ezzel utalva a változatos, minden földrészt magába foglaló gyűjteményre és a múzeum nyitottságára. Az embléma kör alakjával és vizuális gazdagságával reflektál az intézmény múltbeli arculatára, ez esetben azonban három különböző jelből egy összetett jel született. Az embléma reszponzívan, háromféle léptékben használható, a különböző médiumokon mégis ugyanazt a vizuális benyomást nyújtja.

A múzeum szokatlan megoldást választott a tervezés során. Egy eredménytelenül záródó arculati és logópályázat során több olyan tervező került a látóterébe, akivel szívesen együtt dolgozott volna. Végül öt alkotót kért fel közös munkára, az intézmény munkatársaival való együtt gondolkodásra. A DE_FORM Stúdióból ismert Demeczky Nóra és Dér Enikő, az Explicit Stúdióból érkező Kátay Hunor, Kovács Szilárd és Németh Sebestyén vállalták, hogy részt vesznek a folyamatos párbeszéden alapuló alkotófolyamatban.

A Néprajzi Múzeum arculati megújulása már az újranyitás irányába mutat.

2022 tavaszán az épülettel egyszerre nyílik meg a Megérkeztünk című időszaki kiállítás, több mint 1000 négyzetméteren. Szintén a tavaszi nyitásra készül el a MÉTA elnevezésű interaktív, 500 négyzetmétert meghaladó alapterületű múzeumpedagógiai és ismeretátadási egység. Ugyancsak az épülettel egy időben veheti birtokba a közönség a több mint 500 négyzetméteres ZOOM terét, melyben a gyűjtemények értelmezése helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet. Az új épületben folyamatosan ingyenesen lesz látogatható a főlépcső két oldalán 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban 3000 műtárgyat felvonultató grandiózus Kerámiatér is. Ahogyan a ZOOM, ez utóbbi is állandó kiállítási egységként nyílik meg.

Mindezeket fokozatosan, külön-külön attrakcióként követi az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat, valamint a múzeumi könyvtár és az archívum megnyitása. Az archívumi filmgyűjtemény megismerhetőségét szolgálja majd a kiállításokhoz közel kialakított moziterem.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu