A klasszicista stílusban kétszáz évvel ezelőtt, eredetileg is levéltárnak és börtönnek tervezett belvárosi épületben a Rippl-Rónai Múzeum igazgatása és kiállítások kapnak helyet. A projekt költségeit a kaposvári és a Somogy megyei önkormányzat közösen fedezi a Terület- és településfejlesztési operatív program pályázati forrásából, valamint a Modern városok programból.

A kétezer négyzetméteres, háromszintes ingatlan rekonstrukciója műemléki szempontok figyelembevételével zajlik, és ez év végére fejeződik be.

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára, az egyik legtekintélyesebb vidéki levéltár a 2010-es évek közepén költözött el a régi levéltári épületből, mert az állagában lepusztult, és nem felelt meg a szakmai elvárásoknak.

Az ingatlanban őrzött hatezer folyóméternyi levéltári anyag, a harmincezer kötetes könyvtár és olyan kincsek, mint az 1498. január 6-án keltezett, II. Ulászlótól kapott megyecímer-adományozó levél vagy a mohácsi csata előtti időkből származó 140 oklevél a Bartók Béla utcába, a kaposvári önkormányzat által felajánlott, korábban iskolaként működő épületegyüttesbe került.

Az ottani ingatlanok több mint félmilliárd forint értékű megújítása, egy raktár kialakítása megteremtette a lehetőségét, hogy egy helyre kerüljön a levéltár korábban három helyen őrzött, összesen több mint 16 kilométernyi iratanyaga.

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára