Az egykori várbörtön épülete alatt, a veszprémi Jókai Mór utcában álló, U alakú ház több generáción keresztül volt a vagyonos Ruttner kereskedőcsalád otthona, és 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll.

Januárban kötött háromoldalú megállapodást a városi önkormányzat, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék, ez az épület rekonstrukciója mellett a várbörtönmúzeum fejlesztését, illetve a Várkert felújítását is érinti.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos a Ruttner-házba tervezett szálláshelyek mellett az ikonikus épület közösségi színtéré válásának jelentőségére mutatott rá.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a hostel funkciót üdvözölte, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy Veszprém ismét az iskolások, a fiatalok turisztikai toplistájára kerüljön.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzést egy veszprémi cég, a Kuti és Fia Kft. nyerte el, amely a tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készül el a Ruttner-ház megújításával.

Fotó forrása: Navracsics Tibor Facebook-oldala