A legkiválóbb nemzetközi sztenderdek alapján megújítva, Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) néven folytatódik 2024-től a hazai tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA-program.

D_MTZ20240227008_16.jpg
Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Erre a célra a tavalyi 13,5 milliárd után idén bő negyven százalékkal több, 19 milliárd forint pályázati forrás érhető el, amelynek elosztásáról – a nemzetközi szakmai értékelő testületek ajánlása alapján – az újonnan létrehozott, Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus által vezetett Kutatási Kiválósági Tanács fog döntést hozni. A program megújításának elsődleges célja, hogy a jelenleginél lényegesen több, nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő hazai tudományos kutatási eredmény szülessen, amely jelentős társadalmi és intellektuális hatással rendelkezik.

Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter hangsúlyozta: „A Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomag az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását célozza. Ebben kiemelt szerepet játszik a kutatói kiválóság minden eddiginél jelentősebb összegű, fókuszált és következetes támogatása annak érdekében, hogy a jövő magyar Nobel-díjasai kiemelkedő színvonalú körülmények között végezhessék kutatásaikat.” A miniszter hozzáfűzte: „a kutatásra szánt források növelése mellett azok felhasználását is hatékonyabbá és teljesítményorientáltabbá szükséges tenni, ez a feladat pedig a Nobel-díjas Krausz professzor vezette szakmai testületnél a lehető legjobb kezekben van.”

Krausz Ferenc, a Kutatási Kiválósági Tanács elnöke kiemelte: „A Kutatási Kiválósági Tanács missziója, hogy a fiatal, tehetséges magyar kutatók számára vonzó kutatói életpályát alakítson ki. Ez a garanciája annak, hogy ne csak sikerrel tartsuk Magyarországon a legtehetségesebb kutatóinkat, de a világból is hazacsábítsuk azokat, akik külföldön mérettették meg magukat az elmúlt időszakban. A Nemzeti Kutatási Kiválósági Program e cél elérésének első, de kiemelten fontos eleme. A jövőben is azon dolgozunk, hogy minél vonzóbb körülményeket alakítsunk ki itthon a tehetségek számára.”

A nemzetközi ambíciók kiteljesedését segíti, hogy nemcsak a keretösszeg, hanem az abból elnyerhető egyes támogatások mértéke is számottevően emelkedik. Míg korábban az OTKA keretében elnyerhető legmagasabb támogatási összeg 48 millió forint volt négy évre, az NKKP keretében 100–200 millió forint közötti támogatások érhetők el 2–4 éves időszakra az egyes alprogramok függvényében.

Fontos elem, hogy bár az új pályázati rendszer elsősorban a nemzetközileg versenyképes tudományos kiválóságot támogatja, és ennek megfelelően a pályázatok benyújtása és értékelési folyamata angol nyelven történik, továbbra is megmarad az úgynevezett Hungarikum-kérelem lehetősége is, hogy a magyar kulturális örökség szempontjából fontos kutatások is lehetőséget kapjanak a programban.

A programot kiíró és lebonyolító Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal továbbra is nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a támogatott projektek minél egyszerűbb adminisztrációval, rugalmas költségelszámolással valósulhassanak meg, annak érdekében, hogy a kutatók elsősorban a kutatási eredményekre tudjanak koncentrálni. Fontos követelmény a színvonalas publikálás, hogy a pályázati támogatásból létrejött kutatási eredményeket ne csak egy szűk szakmai réteg ismerje meg, hanem a nemzetközi tudományos közösség, sőt a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak.