D_MTZ20181003004
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 2018. október 3-án

Történelmi örökséget és sokféle lehetőséget jelentenek a kastélyok ? fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter október 3-án rekonstrukció projektnyitó rendezvényén. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a nemzeti kastélyprogram és a nemzeti várprogram azért indult, hogy ?ne csak bús düledékeken álljunk?, és a felújított kastélyok a magyar turizmusban, gazdaságban megtérülő üzleti vállalkozásként jelenhessenek meg. Hozzátette: a kormány a jövőben is lehetőséget szeretne adni, hogy elkötelezett emberek és közösségek az ország egy-egy fontos pontján visszahódítsák az enyészettől a kastélyokat, és olyan értéket hozzanak létre, melyek ismételten találkozási pontok, a társasági élet központjai lehetnek és a kulturális identitás megőrzéséhez is nagy mértékben hozzájárulhatnak.

Gulyás Gergely szerint a fehérvárcsurgói kastély és a hozzá tartozó birtok egyszerre volt józan számításon alapuló üzleti vállalkozás, családi rezidencia és fontos találkozási pont. A kommunista időkben azonban a kastélyok elpusztítandó szimbólumokká váltak és mára csak azok maradtak meg, ?amelyek sorsa fölött elszánt családok és bátor közösségek őrködtek?, akik vállalták a tradíciót és az épülettel járó munkát is. Párhuzamot vont a Loire-menti kastélyokkal, amelyek egyszerre jelentenek kulturális, gazdasági értékeket és mindezek mellett részei az ott élők identitásának. A magyar építészeti értékeink sorsa lényegesen hányatottabb, ám nekünk is megvannak a magunk kastélyai és azok történetei, amelyeket el kell mesélni ? fogalmazott.

D_MTZ20181003011
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély könyvtára

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője Fejér megye kastélyörökségéről szólva kiemelte: a Széchenyi, a Zichy, a Nádasdy, a Károlyi, a Cziráky, az Esterházy és a Festetics családok mindegyike épített legalább egy kastélyt a megyében, amelyek különleges építészeti értéket jelentenek.

Károlyi György párizsi magyar nagykövet, a Károlyi József Alapítvány alapítója elmondta: a fehérvárcsurgói kastély felújítása csaknem két évtizede kezdődött meg. Az épületben ? megőrizve annak kulturális, történeti jellegét ? egy kulturális találkozópontot szeretnének létrehozni, emellett a fenntarthatóság céljából egy szállodai és vendéglátórészt is kialakítottak.

D_MTZ20181003016
Károlyi György párizsi magyar nagykövet, Gulyás Gergely és L. Simon László

A most elnyert másfél milliárd forintos ? a Károlyi József Alapítvány és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft koordinálásában megvalósuló ? projekt részeként antik bútorokat és a Károlyi-családhoz kapcsolódó műtárgyakat szereztek be a kastély belső tereibe. Emellett az egykori istálló és annak környezete is megújul, ahol egy családoknak szóló interaktív rendezvényteret alakítanak ki. A projekt során család-, kastély- és zenetörténeti kiállítás is nyílik.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI