(MTI) – A programot szerdán a múzeum vezetése és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője, Vígh Annamária ismertette az újságíróknak.

   
A múzeum 2009-ben nyújtott be EU-s pályázatot az Új Magyarország fejlesztési terv keretében a Lovarda épületében levő kiállításainak korszerűsítésére, nyert és 2010 augusztusában már aláírta a szerződést a fővállalkozóval – emlékezett a kezdetekre Matskási István főigazgató.
   
Vígh Annamária azt emelte ki, hogy az uniós források bejövetele a múzeumok életében forradalmi változásokat hozhat, turisztikai attrakciót is jelenthet. A természettudományi múzeumban a kiállítások rekonstrukciója összesen 220 millió forintot tesz ki, ebből a támogatás összege 198 millió, míg az önerő 22 millió forint – tette hozzá.
   
A Ludovika Akadémia műemléki épületében a Lovarda 700 négyzetméteres galériája kap új köntöst elsőként – a tervek szerint – 2011 februárjára. Ott kap helyet a Kárpát-medence élővilágának fejlődését bemutató, Az élet bárkája című interaktív tárlat sok tárggyal, így a neandervölgyi, a vértesszőlősi, a rudabányai és az ipolytarnóci lelet alapján rekonstruált ősemberrel – mondta el Bajzáth Judit főigazgató-helyettes.
   
Hozzátette, hogy a látogatók régi kedvencei: a bárka, a mamut és a dioráma megmaradnak, sőt a kisgyermekek testmagasságában interaktív játékokat is tesznek, labirintust alakítanak ki, s azon keresztül igazi feladványokat kell majd megoldaniuk.
   
A biológiai sokféleség jegyében egy 9 és fél méteres őscápa is helyet kap a tárlaton, de lesz 600 preparátum, bemutatják a magyarországi vizes-, erdős-, karsztbokor erdős-, szikes-, löszös- és homoki élőhelyeket, mezőgazdasági területeket, sőt még a gyomnövényekkel is megismerkedhet az érdeklődő.
   
Három életnagyságú rekonstruált dinoszaurusz, a Magyarországon az utóbbi évtizedben előkerült és tudományos szenzációként számon tartott dinoszauruszmaradványok is láthatók lesznek, sőt a gyerekek őslénykutató feltáráson vehetnek részt a Lovarda földszintjén 2011 októberében megnyíló kiállításon.
   
Ahogy Bajzáth Judit elmondta, a földszint 330 négyzetméteres részén a dinók mellett állandó ásványtani tárlat is lesz mikroszkóppal, műszerekkel, a fajhatározó beszélni fog, így a vakok és gyengén látók is élvezhetik a kiállításokat. A múzeum jelszava: Mindent a kéznek!, mert az a cél, hogy minden korosztálynak megfogható közelségbe kerüljenek a tárgyak.
  
180 négyzetméteren természetismereti műhelyek állnak majd rendelkezésre, ezeket mobilfalakkal alakítják, külön tere lesz a hat éven aluliaknak. A főigazgató-helyettes megemlítette még, hogy együttműködnek www.természetfilm.hu honlappal az interaktív kiállítások elkészítésében.