Magyar és szlovák forrásokból felújították a szlovákiai borsi Rákóczi-várkastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét.

Jelenleg a kastély környezetének, valamint a kastélyban helyet kapó turisztikai látványosságok kivitelezése, fejlesztése folyik.

A felújítást szervező II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen nyújtott be pályázatot az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programba.

A fejlesztések részeként a Bodrog felől a kastélyhoz vezető gyalogos útvonalat alakítanak ki az egykori urasági erdőn keresztül, és felújítják a kerékpárutat is. A kastélytól keletre elhelyezkedő területen veteményeskertet alakítanak ki, amely bemutatja a Rákócziak korában termesztett növényeket, valamint a kastélyban nyíló étterem és szálloda számára is alapanyagokat termel.

A veteményeskert mellett tematikus játszótér épül.

A kastélyban a hagyományos kiállítást kiegészítve épül egy szabadulószoba, valamint egy VR szoba is lesz, ahol VR szemüveget viselve pillanthatnak be a látogatók a kastély egykori mindennapjaiba.

A projektben részt vesz Sátoraljaújhely is, ahol többek között elektromos kerékpárokat és dokkolókat helyeznek üzembe, amellyel az ide látogatók a Ronyva mentén a kastélyhoz kirándulhatnak.

Fotó forrása: Teleki Alapítvány