Közel kétmilliárd forintból megújult a zalaegerszegi Göcseji Múzeum épülete.

Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír, nemcsak a múltat őrzi, de a jövő alakításáról is gondoskodik – jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap Zalaegerszegen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadása kapcsán azt mondta: bő egy évtizede mindenki számára szembeötlő, „milyen kiválóan sikerült kihasználni a városban az időt és a lehetőségeket”.

Gulyás Gergely elmondta: a Göcseji Múzeum története azt mutatja: „A zalaiak számon tartották és számon tartják őseiket, mert tudták és tudják, hogy a közös emlékezés közösségként őrzi meg a várost.” A múzeum egy egész országrész múltját őrzi, ezeket az emlékeket nagy áldozatok árán gyűjtötték és őrizték meg.

Hosszú idő telt el a 19. századi álomtól az 1950-es években létrehozott 50 négyzetméteres bemutatóhelyen keresztül napjainkig, sok-sok nemzedék kutatóinak áldozatos és önfeláldozó munkájának is köszönhetően – értékelt. „Eljött az idő, hogy ezek az egyedülálló kulturális értékek is megérkezzenek a 21. századba.” Ehhez nemcsak felújításra és energetikai korszerűsítésre volt szükség, hanem arra, hogy 21. századi módon, annak eszközeivel mutassa be a múzeum mindazt, amit „az előttünk járók életéről el kell mondani és meg kell őrizni” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint Zalaegerszegen egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció. A város történetének 800 évében még nem volt olyan évtized, amikor olyan mértékű fejlesztés valósult meg, mint az elmúlt tíz évben.

Balaicz Zoltán polgármester a múzeumi épület történetét felidézve kifejtette: megépültekor, 1909-ben takarékpénztár és lakások voltak itt, majd 1950-től a városi tanácsnak adott helyet.

A tervezés és átalakítás után az ingatlan 1973-ban nyílt meg múzeumként, ami csak 2000-ben esett át egy jelentősebb modernizáláson.

A jelenlegi korszerűsítést a Modern városok program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és településfejlesztési operatív program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként. Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, s a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány.

A megújult Göcseji Múzeumban négy gyűjtemény is látható lesz állandó kiállításon, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, Fischer György szobrászművész és Fekete György építész alkotásai.

Fotók: MTI/Varga György