fbpx

Megújult a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertana

Egy uniós projektnek köszönhetően országosan megújult a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertana, bővült művészeti eszköztáruk.

Az öt művészeti egyetem összefogásával létrejött UNI-V-ARTS Konzorcium 2,895 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben című projektre.

A konzorcium tagjai: a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A fejlesztés célja a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása és művészeti eszköztárának bővítése volt, a méltányos és minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, valamint a köznevelés eredményességének, hatékonyságának erősítése érdekében.

A projekt elemei: a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása, a pedagógusok felkészítése az új módszertan adaptálására; a művészetpedagógiai munka támogatása; a köznevelési intézmények hálózatosodásának támogatása; a köznevelési intézmények művészeti eszköztárának megújítása.

A művészeti egyetemek szaktudásának felhasználásával, illetve számos művész és pedagógus bevonásával

új képzési módszertanok, művészeti képességfejlesztő nevelési-oktatási programok, tananyagok, módszertani segédletek, tanórán kívüli programok születtek.

A 2020. november 12-ig tartó projekt során több mint 450 köznevelési intézményben próbálták ki az új módszertant, több mint 1000 pedagógus vett részt továbbképzésben, és több mint 1000 művészetpedagógiai munkát támogató programot bonyolítottak le

A fejlesztés eredményeként legalább 300 intézmény fogja alkalmazni az új képzési módszertant.

Nyitókép forrása: magyarmuzeumok.hu.

A rovat további cikkei