fbpx

Új funkciókkal bővült a Ziffer Sándor Galéria Egerben

Megújult és új funkciókkal bővült Egerben a Ziffer Sándor Galéria.

Mirkóczki Ádám polgármester a beruházás lezárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: reményei szerint Eger fellendülő kulturális életben nagy szerepet fog játszani a kiállítóhely, hiszen az emberek érezhetően vágynak az igényes helyen megvalósított igényes programokra.

Az eseményen Marton Tímea, a fenntartó Dobó István Vármúzeum üzemeltetési igazgatóhelyettese elmondta: az infrastrukturális és funkcióbővítő felújítást követően az épület nem csupán kiállítóhelyként működik tovább. Szándékaik szerint ugyanis a jövőben a kultúra terén működő helyi civil közösségek megerősödésének egy fontos helyszínévé válhat.

Szólt arról is, hogy a projektre az uniós Terület- és településfejlesztési operatív program keretéből 84 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, míg a csaknem 150 millió forintos összértékű beruházás további forrásait a 2019-es és 2020-as Kubinyi Ágoston-pályázatból, valamint 38 millió forint erejéig intézményi önerőből biztosították.

A mintegy fél év alatt elkészült, teljes külső-belső felújításon átesett épületen új bejárat létesült a Kossuth Lajos utca felől. A vendégeket újonnan kialakított impozáns fogadótér várja. Megújultak a kiállítási paravánok, valamint a teljes épületgépészet. Emellett áthelyezték a vizesblokkot, melyet akadálymentes mosdóhelyiséggel is kiegészítettek.

A galéria új burkolatot kapott, a falakat újrafestették, harmonikus, egységes tereket teremtve. A homlokzat teljes felújításának és a kerítés elbontásának köszönhetően egy 21. századi, a városképbe jól illeszkedő épülettel gazdagodott a város – tette hozzá.

Marton Tímea szerint a Ziffer Sándor Galéria ezzel egyaránt alkalmassá vált állandó és időszakos kiállítások, valamint közösségi programok megrendezésére. Egyúttal jelezte: hamarosan az Egri Képtár legszebb tájképeit bemutató állandó tárlatot tekinthet meg itt a nagyközönség, valamint a XXIV. Akvarell Triennáléhoz kapcsolódóan, a Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből származó, 19. századi magyar festők itáliai akvarelljeiből nyílik időszaki kiállítás.

Nyitókép: a Ziffer Sándor Galéria Facebook-oldala. Fotó: Berecz Mátyás

A rovat további cikkei