Dr. Hoppál Péter a megnyitón kiemelte: a bányászati hagyományok, emlékek több mint két évszázadon keresztül meghatározták a térség arculatát. A több mint száz bányászati emléket, szerszámot, eszközt, munka- és egyenruhát látványos fotókkal, festményekkel és térképekkel bemutató kiállítás berendezései közül az államtitkár kiemelte az 1934-ből származó ? a program során restaurált ?, a bányászok védőszentjét, Szent Borbálát ábrázoló, mintegy két méter átmérőjű zászlót, amelyet a magyar muzeológia történetének különleges és egyedi darabjának nevezett.

banyaszati2

 

Dr. Hoppál Péter a Kubinyi Ágoston Program eddigi eredményeire térve kifejtette: több mint hárommilliárd forint értékben valósult meg múzeumfejlesztés az ország ?sok-sok száz településén?. Polics József, Komló polgármestere felidézte, hogy a város az elmúlt években több méltó bányászati emlékhellyel bővült, ezek sorában említette a megújított tárlatot. Szólt arról is, hogy a komlói tervek között szerepel egy, a mecseki dinoszauruszt is magában foglaló ősleletektől egészen a bányászati berendezésekig a város emlékeit komplexen bemutató kiállítótér létrehozása a helyszínen.

banyaszati

 

Steinerbrunner Győzőné könyvtárigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: az 1993-ban nyílt bányászati kiállítás helyiségét teljesen felújították, új vitrineket szereztek be, illetve bányászjelenetet ábrázoló falfestménnyel is bővült a tárlat. A közönség egyebek mellett bányászlámpákat, speciális mentőeszközöket és robbantógépet is láthat a kiállításon.

Forrás: MTI

Fotó: komloiujsag.hu