Európai Uniós forrásnak köszönhetően ezúttal a Pécsi Belvárosi Templom (Dzsámi) és a Csontváry Múzeum épülete újult meg és mutatkozott be, elsőként a sajtó képviselőinek.


dzsami2_550x365.png
Fotó: Botár Gergely- kormany.hu

A Dzsámi Pécs belvárosának egyik legismertebb szimbóluma, amely a terveknek megfelelően kívül és belül is megújult. A legszembetűnőbb változás áthelyezett, új főbejárata. A Mekka felöli oldalra tervezett, az előlépcső keretrendszerébe beépülő és ahhoz igazodó lépcső az altemplomi szinten megnyitott bejáraton keresztül elvezet a fogadótérhez, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett terei.

Itt tartotta meg köszöntőbeszédét Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár október 9-én, miután először nyílt lehetőség az épület körbejárására. Az államtitkár a kultúra fontosságáról beszélt, híd szerepéről, ahogy összeköti az embereket.

"A kultúra összeköt bennünket. A kultúra híd, nemcsak az ország különböző részei között és közöttünk, magyar emberek között, hanem híd térben és időben, kultúrák és különböző népek között is. Most épp egy olyan projekt végére érkeztünk, amelynél kevés tudná jobban közvetíteni a kultúra híd szerepét" - fogalmazott.

Nemsokára a pécsiek is birtokba vehetik a templomot, ahol az első misét november elsején tartják, a teljes turisztikai nyitásra pedig 2015 tavaszáig kell várni, amikortól egy interaktív módon bemutatott kiállítás is segíti a turistákat a Dzsámi történelmének megismerésében. A látogatók a projekt lezárultával a harmadik évezred technológiai vívmányainak segítségével ismerhetik meg az épület több száz éves történetét.


dzsami3_550x365.png
Fotó: Botár Gergely - kormany.hu

A Csontváry Múzeum egy, a XIX. és XX. század fordulóján épült neoreneszánsz épületben nyílt meg 1973-ban. Akkor még csak néhány képet állítottak ki. Az 1983-as újjárendezés során a művek jelentős részét konzerválták és restaurálták. Csontváry születésének 150. évfordulóján, 2003. július 5-én újabb 10 évre meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő Csontváry művek pécsi letétjét. Két hónapos felújítást követően 2012. január 31-én nyitották meg újra a múzeumot. Az épület, és különösen a homlokzat leromlott állapota miatt szükségessé vált a mostani felújítás, és az Európai Uniós forrásoknak hála, a kiállítóterek most újra a fantasztikus képekhez méltó környezetben várják a látogatókat.