A budavári palotanegyed újjászületésének részeként megújult Karakas pasa tornya, amelyben információs pont, kávézó, ajándékbolt és mosdó várja a vendégeket. A nagyközönség számára most először megnyitott, 17. századi épület mellett török kertet is kialakítottak a Csikós-udvar északi végében.

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel a felújított épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Mint hozzátette, a faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A II. világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki – emlékeztetett.

Sikota Krisztina hangsúlyozta: a Nemzeti Hauszmann Program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a budavári palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat. „A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket” – fogalmazott.

A torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, aktuális programokra. A torony mellett kialakított török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt keleti hangulatot. Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

Karakas pasa tornya és a török kert. Fotó: Kovács Tamás / MTI