fbpx

Megújult formában, szeptemberben adják át a Színikritikusok díjait

Szeptember 17-én, vasárnap este adja át a Színházi Kritikusok Céhe 44. alkalommal a Színikritikusok díjait a budapesti Katona József Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színház társulata által bemutatott gálaműsor keretein belül. A díjról ezúttal megújult rendszerben döntenek a kritikusok.

A Színházi Kritikusok Céhe áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy Ecsedi Erzsébet, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művésze kapja az életműdíjat. Legfrissebb közleményükben beszámolnak a díjátadó gála helyszíne, időpontja, valamint közreműködői mellett arról is, hogy a Színikritikusok díjának kategóriáit és szavazási módját illetően változások lesznek. Jelzik, a változtatásokat hosszas műhelymunka előzte meg a Színházi Kritikusok Céhében, amelyben a tagság kísérletet tett a díjazás szempontjainak finomhangolására. A felmerülő változtatások elfogadásáról vagy elutasításáról a Céh tagsága demokratikusan döntött.

Mint közleményükben írják, 2023-tól kezdve egy szimbolikus gesztussal szeretnék kifejezni a független színházi társulatok jelentőségének folyamatos növekedését. Noha a Céh soha nem tartotta kevésbé fontosnak az úgynevezett „minősítéssel nem rendelkező” társulatok előadásait a kőszínházakéinál, ezt az egyenlőséget a jövőben a kategóriák neveivel is kifejezik. Ennek megfelelően 

a 2022/2023-as évadtól a szavazólapon „a legjobb kőszínházi előadás” és „a legjobb független színházi előadás” kategóriákban lehet majd szavazni a leginkább kiemelkedő teljesítményekre.

A régóta létező különdíj kategória „visszanyeri” az eredeti elképzelés szerinti jelentőségét, és ebben a kategóriában a tagság az évad olyan teljesítményeire szavazhat, amelynek nincs külön kategóriája (pl. bábtervezés, dramaturgiai munka, koreográfia, fordítás stb.). 

Az évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások a tavaly alapított – és először a Káva, valamint a Kerekasztal színházi nevelési műhelyek által elnyert – Jövő díjat kaphatják meg.

Technikai változás lesz a szavazatszámlálás módjában. Teljes értékkel továbbra is a Céh azon tagjai szavazhatnak, akik az évadban legalább 90 új magyar színházi bemutatót néztek meg, de továbbra is lehetősége van szavazni azoknak is, akik 90-nél kevesebb, de legalább 50 új bemutatót tekintettek meg. Az ő szavazatuk a jövőben is kisebb súllyal (feleakkora pontértékkel) esik latba, de kategóriánként az eddigi kettő helyett ők is három szavazatot adhatnak le. 

A gyerek- és ifjúsági színház kategória díjáról a tavalyi évhez hasonlóan ismét a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium dönt.

A Színházi Kritikusok Céhe nem tekinti véglegesnek a most részletezett változásokat, mint írják, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a Színikritikusok díja minél jobban tükrözhesse a kortárs színház és a kortárs színikritika folyamatait, nyitottak vagyunk a további változtatásokra.

Az új rendszerben leadott szavazatok összesítése után, előreláthatólag augusztus elején hirdetik ki a díj jelöltjeit, azaz minden kategóriában a három legtöbb szavazatot kapott előadást, alkotót vagy teljesítményt. Ahogy minden évben, úgy idén is igaz: azt, hogy a három jelölt közül melyik kapta a legtöbb szavazatot, kizárólag a szavazatszámlálók fogják tudni, és minden jelölt, kritikus és érdeklődő számára szeptember 17-én, a gálán derül csak ki.

A képen Ecsedi Erzsébet színművész, a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjasa 2023-ban. Fotó: Színházi Kritikusok Céhe

A rovat további cikkei