Klaus Mann és Szabó István klasszikusát Egressy G. Tamás aktualizálta Jászberényi Gábor, Földes Eszter, Gáspár András és Kuna Kata főszereplésével.

Izgalmas, újító produkcióval tért vissza a Bethlen Téri Színházban a Spirita Társulat, amely a legendás Mephistót gondolta újra. A plakátokon is jól látható, hogy a darab rendezője, Egressy G. Tamás újító szellemmel nyúlt a előadáshoz. A pikáns karakterfotók és villogó színek mellett a szövegkönyvet is frissítette a direktor. Dora szerepében Földes Eszter látható.

„Hogy miben látom a Mephisto aktualitását? Miben nem? Az ember nem változik. Vannak szebb, napfényesebb időszakok, de aztán rendre elérkezik a sötétség. Mintha végtelen nyolcast járna a világ egyetemes dinamikája. Nagyon közeli a darabban ábrázolt kor, túl közeli még az akkori valóság, az emberiség lelkiismerete azóta sem tisztult meg, és sokan inspirálódnak a régi idők egyenleteit felhasználva, újragondolva. Egy végtelen nyolcas hintájában csücsül az emberiség” – mesélte a színésznő.

Partnernője, Kuna Kata első ránézésre egy luxusfeleséget, Lottét alakítja a műben, azonban hamar kiderül, hogy a figura összetettebb, mint gondolnánk.

„A járvány okozta nélkülözés után úgy vártam, hogy próbáljunk, mint a messiást! A Spirita Társulat egy olyan különleges közeg, ahol egyszerre vagyunk legjobb barátok, munkatársak, alkotók; mindannyian egyszerre vagyunk pici alkatrészek és a legfontosabb hozzávalók egy-egy produkcióban. Miközben profi munka zajlik, egy biztonságos és szeretetteljes légkör tud kialakulni. Páratlan élmény egy ilyen alkotóműhelyhez tartozni” – mesélte.

Egressy G. Tamás úgy gondolja, ezzel a darabbal mindenki tud azonosulni 2022-ben. Így beszélt erről:

„A Spirita Társulat klasszikusokkal foglalkozott korábban, ám az utóbbi években eltávolodtunk ettől a vonaltól. A pandémia utáni visszatérésre viszont valami olyat szerettem volna csinálni, ami visszanyúl a klasszikus gyökereinkhez, és a mai magyar társadalmi kérdésekre rezonál. Az előadásaink nem dogmatikusak. Mi azzal politizáltunk, hogy olyan darabokat választunk ki, amiket át lehetett formálni a mai magyar viszonyokra, és amelyek kérdéseket vetnek fel az emberekben pró és kontra. Egy dolog biztos, Magyarországon most kultúrharc van, mindkét oldalt megosztottság és ítélkezés jellemzi. Mindenki bele-bele csúszik ebbe a háborúba, ami veszélyes tud lenni. Ez a darab pont erről szól, hogy a nagyok csatározásában meddig tud egy kis ember pártatlan maradni, mikor kell lépni, és mikor vész el az ember a nagyok játszmájában. 

A Mephisto legközelebb április 8-án és április 9-én látható a Bethlen Téri Színházban. Részletek itt.