fbpx

Megújult Miskolcon az Akropolisz színpad

Átadták a felújított Akropolisz Szabadtéri Színpadot kedden Miskolctapolcán.

A görögkatolikus egyház fenntartásában lévő kulturális létesítmény átadóján a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a színpad a görögkatolikus egyház gondoskodása révén erős lelki tartalommal rendelkezik.

Soltész Miklós elmondta: „Csodálattal tekintünk a görög építészet ékességeire, az akropoliszokra, amelyek az emberi leleményesség letéteményesei.” Szerinte Miskolctapolca Akropolisza ugyan nem olyan hatalmas, monumentális építészeti alkotás, mint a görögországiak, de a görögkatolikus egyház miatt erős a lelki töltete.

Kiemelte: „Látjuk a pusztulást Nyugaton, templomok, egyházak mennek tönkre, mert nem törődnek eléggé a lelki töltődéssel, pedig az egyházaknak fontos feladata, hogy az épületeket tartalommal, lélekkel töltse meg. Ha ezt mi képesek vagyunk megtenni, akkor nem üres akropoliszok lesznek a világban, hanem olyanok, mint a miskolci Akropolisz, amely kereszténységgel, lélekkel, kultúrával van tele.”

Veres Pál, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy az Akropolisz Szabadtéri Színpad felújítása különösen fontos a város számára, hiszen része Miskolc idegenforgalmi attrakcióinak, ráadásul a beruházás a miskolctapolcai fejlesztési projekt részeként, az őspark és a tó környékének megújulásával párhuzamosan valósult meg.

A kulturális létesítményt Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg, majd a szalag átvágásával hivatalosan is megnyitották Miskolc legnagyobb nyári szabadtéri színjátszóhelyét.

Az Akropolisz Szabadtéri Színpad felújítása a Miskolctapolca turisztikai fejlesztése című, 628 millió forintos projekt részeként valósult meg Miskolc városa és a Miskolci Egyházmegye együttműködésével.

A felújítás során a padokat kényelmes lelátószékek váltották fel, a kavicsos talaj helyére térkőborítás került, megújultak az öltözők, külön feljárót építettek ki a színpadhoz.

Fotó: MTI/Vajda János

A rovat további cikkei