Megújult a 250 éve született Pollack Mihály síremléke; a tahitótfalui temetőben okos parcellakövet is átadtak szerdán.

Az ünnepi eseményen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője az egyik legnagyobb magyar építészre emlékezve felidézte Pollack Mihály legkiválóbb alkotásait, kiemelve, hogy életének fő műve, a Magyar Nemzeti Múzeum épülete mellett ő építette a Deák téri evangélikus templomot, a Sándor-palotát, a szekszárdi megyeházát, de ő tervezte a jászberényi városházát, és az ő műve a Ludovika Akadémia is.

Pollack Mihály síremlékét tanítványa, Ybl Miklós építette 1857-ben, az ő utolsó munkáját pedig Hauszmann Alajos fejezte be, akinek tanítványai közé tartozott Alpár Ignác. Az államtitkár szerint ezek a géniuszok munkájukkal nagy mértékben meghatározták Magyarország mai arculatát, és a köztük lévő mester-tanítvány kapcsolat mutatja azt is, hogy a tudás generációkról generációkra hagyományozódik.

Pollack Mihály életművének legnagyszerűbb darabja a Magyar Nemzeti Múzeum épülete – mondta az intézmény főigazgatója, L. Simon László. A Nemzeti Múzeum több mint 3,5 millió műtárgyat őriz, és az egész nemzet identitásának az őrzésén munkálkodik – emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve, hogy a grandiózus terv alapján létrejött épület a közép-európai, nagy nemzeti hagyományokkal, múlttal, nagy nemzeti vágyakkal rendelkező ország birodalmi szerepét, küldetését is meg akarta jeleníteni.

A síremléket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Nemzeti Sírfelújítási Program keretében csaknem kétmillió forintból újította fel – mondta el Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, aki a Nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövet is bemutatta. Móczár szerint ennek segítségével elviszik az ország nagyjainak életét és életművét szerte az országba, és könnyen elérhetővé teszik a róluk szóló információt. Tavaly óta több mint húsz temetkezési helyen áll úgynevezett okos parcellakő, amely azt jelzi a látogatóknak, hogy olyan helyen járnak, ahol egy vagy több, a Nemzeti sírkert részeként védett nyughely található. A jelenleg országosan mintegy 6200 sírt magába foglaló Nemzeti sírkert fizikai valóságában közel 700 temetkezési helyet érint.

Sajtos Sándor polgármester az építész településhez való kötődéséről szólva arra emlékeztetett, hogy Pollack Mihály kapcsolata Tótfaluval házasságkötésével kezdődött 1808-ban, és élete utolsó szakaszában sok időt töltött a településen. A polgármester beszámolt arról, hogy 2019-ben Pollack-emlékszobát hoztak létre – ezzel az építész nevét viselő iskola tanulói számára kézzelfoghatóvá, testközelivé vált a reformkor világa.

Nyitókép: a 250 éve született Pollack Mihály megújult síremléke az átadásakor a Tahitótfalui Katolikus Temetőben 2023. augusztus 30-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI