Tágas és modern közönségforgalmi és kiállítóterek, valamint újra egybenyitott belvárosi kert várja az irodalom szerelmeseit.

A Károlyi utcai klasszicista palota, amely 1957 óta a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona, a főváros reformkori építészetének egyik legszebb példája. A kétezres évek környékén nagyszabású rekonstrukción esett át, a tavalyi felújítás célja elsősorban a közönségforgalmi terek megújítása, a gépészeti modernizáció és a Károlyi-kerttel való egység megteremtése volt.


642eb1f1118f428dd6e93142.jpg
Petőfi Irodalmi múzeum

A Károlyi-palota nem múzeumnak épült, ennek ellenére modern múzeumi körülményeket kell biztosítania nemcsak a látogatók, hanem a műtárgyak számára is. A felújítás során tágas fogadóteret hoztak létre – itt látható egy 1845-ből származó, ma is működőképes Landerer–Heckenast-nyomdagép –, amely megnövekedett látogatószám esetén is elég nagy: a január 14-ei nyitástól március végéig már közel tizenháromezer látogató fordult meg a múzeumban. A mosdókat áthelyezték és több irányból elérhetővé tették. A kiállítások elérését új lift beépítésével akadálymentesítették, és új múzeumi shopot is kialakítottak, amely már a kapualj felől is megközelíthető.

Az intézmény célja, hogy a nyitott térrel még több látogatót vonzzon be. Április 11-én, a költészet napján gyerekeknek szóló kültéri tárlattal és interaktív foglalkozással avatták fel a megújult udvart. Gyereknapra pedig Sajdik Ferenc Vivát Petőfi! című könyve alapján terveznek kiállítást, szintén az udvaron és a kertben.

A kültéri rekonstrukció során a belső közműhálózat: a vízellátás, a csapadék- és szennyvízelvezető rendszer, az elektromos hálózat is megújult, valamint egy modern öntözőrendszert is kialakítottak. Az udvar hátsó részére gépészeti süllyeszték került, amely az épület fűtési-hűtési központját rejti. Ezáltal nemcsak a műemlékvédelmi követelményeknek tettek eleget, hanem a hangvédelmet is megoldották, és az energiahatékonyságot is növelték. A felújítás összköltsége kétmilliárd forint volt, amely magában foglalta az udvar, a részleges belső felújítások és az állandó kiállítás létrehozásának költségeit.

Köszönjük a körbevezetést Erlitz János közművelődési és marketingfőigazgató-helyettesnek, valamint Vass Bottyán műszaki vezetőnek.

Fotók: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu