32 ország 420 alkotása közül az előzsűrik kiválasztották a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját. Nyolc film jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain díjazott alkotások is találhatóak.

Hét európai tévéspeciál, 18 európai és 13 magyar tévésorozat, 19 magyar rövidfilm, 26 magyar alkalmazott animáció és 28 magyar diákfilm versenyez június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

A háromtagú egész estés előzsűri tagjai Csákovics Lajos rajzfilmes, rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment művészfilm-forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember voltak. A 27 nevezett munka közül 23 már több rangos fesztivált megjárt, Annecyban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon elismert film.

A felhívás nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, melynek elkészítésében segített az AI.

Az ismert francia gyerekkönyvsorozat címszereplője elevenedik meg Benjamin Massoubre és Amandine Fredon tavaly Annecyban a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmjében. Két djíat is bezsebelt az Anncey Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az európai filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia-olasz-svájci alkotás, Alain Ughetto munkája, melyben Luigi gyalog kelt át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Jean-Christophe Roger és Julien Chheng luxemburgi és francia Ernest és Celestine: A dallamok útján című filmjében a medve és az egér ezúttal visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét, ezt pedig nem hagyhatják annyiban.


6450df70ff70b1e41036a43a.jpg
A kis Nicolas

A portugál Nuno Beato My Grandfather's Demons című filmjében a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, olyan helyen él, melyhez nem tud kapcsolódni s ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. A szintén portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Fájdalmas titkokra derül fény és egy döbbenetesen váratlan találkozás nagyot fordít a történeten. Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című filmje Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.

Két magyar film indul mind az európai, mind a magyar egész estés versenyben. A két filmet a napokban hívtak meg az idei Annecy Animációs Filmfesztiválra, ahova idén rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást.  Gauder Áron a Kojot négy lelke című filmje az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp animációval készült Műanyag égbolt című alkotása pedig száz év múlva, a jövőbe repíti a nézőt, amikor már lehet, hogy késő. A film női főszereplőjével, Szamosi Zsófiával készített interjú itt olvasható.


642153e5e004ea823498f3ca.jpg
Részlet Kojot négy lelke című animációs filmből.
A Kecskemétfilm saját alkotását, a Toldit, Jankovics Marcell utolsó alkotását, versenyen kívül vetítik majd.

Hét európai tévéspeciál, 18 európai és 13 magyar tévésorozat – többek között a Cigánymesék, a Magyar szentek vallomása, a Bab Berci kalandjai, a Bogyó és Babóca és a Puskás Öcsi és barátai –, 19 magyar rövidfilm – köztük a nemrégiben Annecyba is beválogatott 27 és a Jelenlétről –, 26 magyar alkalmazott animáció – reklámszpotok, videoklipek, szignálok és rendelt rövidfilmek –, valamint 28 magyar diákfilm versenyez június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

Nyitókép: Műanyag égbolt