Az ötszörös Oscar-, háromszoros Emmy-, négyszeres Golden Globe- és huszonötszörös Grammy-díjas John Williams szerzeményeit játszották 2023-ban a legtöbb alkalommal.

A Bachtrack statisztikái szerint a legendás filmzeneszerző, a Csillagok háborúja, az Indiana Jones-filmek, a Harry Potter-sorozat több része, a Ryan közlegény megmentése, a München, a Reszkessetek, betörők!, a Jurassic Park, a Született július 4-én, Az eastwicki boszorkányok, A cápa és megannyi blockbuster komponistája New Yorkban született 1932-ben zenészcsaládban: apja, Johnny Williams jazzdobos volt az 1930-as években, Joseph nevű fia pedig a Toto zenekarban énekel.

Az 1960-as években televíziós műsorokhoz írt zenéket. Filmzenei karrierje 1958-ban indult a Daddy-O című filmmel, azóta több mint 150 film zenéjét komponálta és dirigálta. Karrierje fordulópontját 1974 jelentette, amikor a Sugarlandi hajtóvadászat című filmen együtt dolgozott a fiatal Steven Spielberggel, akkor kezdődött öt évtizede tartó együttműködésük.

A 2002-es téli, az 1984-es, az 1988-as és az 1996-os nyári olimpia hivatalos zenéjét is ő jegyezte. Megkapta a Kennedy Center életműdíját, az Asztúria hercegnője díjat, és elismerték a Brit Birodalom tiszteletbeli lovagi címével.

A második helyen Arvo Pärt, a harmadik helyen Jörg Widmann áll az élők között, a halottaknál Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven és Johann Sebastian Bach áll a dobogón. A 100-as listára 36 nő került fel, a legmagasabban Sofia Gubaidulina, Unsuk Chin és Anna Clyne van köztük jegyezve.

Az operakomponisták között Verdi, Puccini és Mozart vezetik a listát, a darabok esetében A varázsfuvola, a Bohémélet és a Pillangókisasszony. A legtöbbet műsorra tűzött balettek A diótörő, A hattyúk tava és a Csipkerózsika, a legnépszerűbb koncertdarab pedig Rachmaninov Szimfonikus táncok című műve.

A részletes lista itt böngészhető.

A nyitóképen Steven Spielberg és John Williams a New York-i Filharmonikusok Tavaszi gáláján 2023. április 25-én. Fotó: Angela Weiss / AFP