Az Oscar-díjra nevező testület munkájában a filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai ? Havas Ágnes, a filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos ? mellett idén Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt. A versenybe olyan alkotások nevezhetőek, amelyeket a hazai moziforgalmazásban 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között mutattak be.

 

Till Attila második játékfilmje egy kerekesszékes bandáról szól, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány, szintén mozgássérült bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába állnak. Az alkotás a filmalap támogatásával a Saul fiát is gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. A filmet a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren nézték meg.

 

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje nagy siker volt a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon, Palicson pedig elnyerte a közönségdíjat. Egyedüli magyar alkotásként szerepel az Európai Filmdíjra nevezett alkotások ötvenes listáján, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Európai Filmakadémia (EFA). Till Attila filmjének különböző forgalmazási jogait a filmalap értékesítési részlege eddig világszerte több mint 10 területre adta el, köztük Törökország, Tajvan és Románia forgalmazóinak. A Tiszta szívvel külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható ősszel.

 

A Saul fia idén februárban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Nemes Jeles László holokausztdrámája az első magyar alkotás volt, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését. Szabó István Mephisto című műve harmincnégy évvel ezelőtt diadalmaskodott.

 

Forrás: MTI

Fotó: Tiszta szívvel ? Kills on Wheels Facebook-oldala