A Városmajori Szabadtéri Színpad 2022-es évadzáró eseményén kiosztották a 10. Városmajori Színházi Szemle díjait. A szakmai zsűri hat kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, amelyben az idén hét előadás vett részt. A közönség online szavazott a legjobb előadásra, de idén először egy ötfős közönségzsűri is figyelemmel kísérte a mustrát, és a végén voksolt. Kiosztottak két különdíjat is.

A szezon végén lezajlott színházi fesztiválon hét (három-három vidéki és határon túli, illetve egy fővárosi) előadás mutatkozott be telt házas érdeklődés mellett. A 2022-es szemle programjában minden rendezés és színpadi adaptáció új megvilágításba helyezte a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva a zsűri tagjait.

A budaörsi, a miskolci, a szabadkai, a budapesti, a marosvásárhelyi, a szolnoki és a szegedi–aradi társulatok produkcióit idén ismét egy négyfős szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Tóth Ildikó, Prima Primissima díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, László Ferenc színikritikus és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A szakmai zsűri a legjobb előadás díját A revizor című előadásnak ítélte, a legjobb rendező díját pedig Székely Kriszta kapta meg a Sirály című darab rendezéséért. A zsűri értékelte még a legjobb női és férfi fő- és mellékszereplőket, valamint kiosztották a színház honlapján voksolt nézők által megszavazott közönségdíjat és a közönségzsűri különdíját is.

A legjobb női főszereplő a frissen diplomázott Biró Panna Dominika lett, aki a Sirályban alakította Nyinát, a legjobb férfi főszereplő pedig Görög László lett A revizor polgármestereként. Spolarics Andreát illette a legjobb női mellékszereplő díja a Szentivánéji álom Helénája szerepéért, Gulyás Hermann Sándor és Pálfi Ervin pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerték el megosztva. Gulyás Lipittlotty szerepéért Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiakból, Pálfi Andrej Szergejevics Prozorov szerepéért a Három nővérből.

Idén először közönségzsűri is értékelte a versenyprogramban szereplő produkciókat, legjobbnak a Lázadni veletek akartam című előadást találták, az online voksok alapján pedig a Frivol című produkció nyerte el leginkább a közönség tetszését.

A Peremartoni Krisztina által felajánlott 100-100 ezer forintos különdíjat a zsűri döntése alapján a Szentivánéji álom rendezője, Fehér Balázs Benő, valamint Csákvári Krisztián színművész kapta, akit a Szolnoki Szigligeti Színház Sirály című előadásában Trepljov szerepében láthatott a szemle közönsége. A Fidelio médiacsomagját a Lázadni veletek akartam kapta.

A Yorick Stúdió Kortárs Magyar Dráma díjjal is elismert előadása szembesítéstörténet egy rendszerről, amelyben a világot és a családokat az elhallgatás tartja össze, a kitörés pedig csak mások áldozata árán lehetséges. Mi korábban, az Aranytíz Teátrumban láttuk a marosvásárhelyiek vendégjátékát.

Budapest önkormányzatának Budapest a fiatal tehetségekért díját eddigi munkásságáért a Sirály című előadás jelmeztervezője, Pattantyus Dóra vehette át.

Fotók forrása: MTI-OTS/Városmajori Szabadtéri Színpad