Mintegy 150 pályamű közül választotta ki a zsűri annak az öt hazai művésznek az alkotását, akik a negyvenegyedik Nyári Tárlat díjait kapták. A fődíjat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését Vásárhelyi Antal Szakrális terek I. és IV. munkáinak ítélték oda.

Rekordot döntött az idei tárlatra beadott alkotások száma, soha ennyi hazai művész nem pályázott még a neves seregszemlére. Az online kiállításra a szakmai zsűri mintegy ezer műből választotta ki áprilisban azt a 150 alkotást, melyek a végleges anyagot adták. A virtuális felület a REÖK tereinek hangulatát idézi meg az érdeklődőknek tizenhét teremben.

A tavalyi Táblaképfestészeti Biennáléhoz hasonlóan az idei online tárlat is rendkívül népszerű, a május 22-i megnyitó óta tíz országból kattintottak a weboldalra, az európai országokon kívül Kanadában és Kínában is kíváncsiak voltak a kiállításra.

A díjzsűrit dr. Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Aknay János Kossuth-díjas festő és szobrász, Sárkány Győző grafikus, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alelnöke, valamint Kotormán Norbert Munkácsy-díjas szobrász alkotta. A Hunguest Hotel Forrás-díját Martin Henrik, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat díját Magén István, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat díját Balogh István Vilmos, míg a REÖK-díjat Pistyur Imre kapta. A fődíjas, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjazottja Vásárhelyi Antal lett Szakrális terek I. és IV. című munkáival.

A XLI. Nyári Tárlat alkotásai a virtuális térben még augusztus 22-ig láthatók, a REÖK weboldalán található linkre vagy a nyaritarlat.reok.hu oldalra kattintva.

Nyitókép: Vásárhelyi Antal: Szakrális terek I. (részlet)