fbpx

Megvannak az Inkubátor Pitch Fórum nyertesei

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor program zsűrijének döntése alapján Dávid Attila Távolság, Hernádi Ambrus A gondozó, Nagy Borbála A világ eredete, Rudolf Olivér Anyám, a szörny című filmtervei nyertek, és Berényi Andor a Könnyű álommal közönségdíjas lett.

A pályakezdő filmesek és szakmabeliek ismét megtöltötték a Toldi mozit péntek délután az NFI Inkubátor programjának Pitch Fórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek kihagyhatatlan találkozójává nőtte ki magát, hiszen a magyar film ifjú tehetségei ekkor prezentálják a legizgalmasabb első filmes terveket.

„Naptárunkban évek óta ünnepnap az Inkubátor Pitch Fórum napja. A Nemzeti Filmintézet a magyar mozgóképágazat egészéért felelős intézmény, fő célunk a hazai filmipar eredményes működtetése és folyamatos fejlesztése. Kiemelt figyelmet fordítunk a magyar film jövőjére, a pályakezdőkre.

A képzési programjaink és a diplomafilm-támogatás mellett évről évre 10 első film fejlesztését és 5 gyártását támogatjuk.

2015 óta az Inkubátor programban már 34 első film kapott gyártási támogatást, közülük 18 elkészült és szép sikerekkel mutatkozott be a közönségnek itthon a mozikban és jelentős külföldi fesztiválokon egyaránt” – összegzett köszöntőjében Pál Ákos, a Nemzeti Filmintézet vezérigazgatója.

Az idei döntősök közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Borsos Erika forgalmazási szakember, Hartung Attila (FOMO) és Kis Hajni (Külön falka) korábbi inkubátoros filmrendezők, Lukácsy György, a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója, Osváth Gábor producer – és a Pitch Fórumon részt vevő szakmai közönség választotta ki.

A 7. Inkubátor program Pitch Fórum nyertesei

Anyám, a szörny. Rendező: Rudolf Olivér

Egy negyven körüli anya története, aki csalódott az életében, és belefáradt abba, hogy jelentéktelennek érzi magát. Egy szörnymaszk mögé rejtőzve találja meg önmagát. Fellázad az életét megkeserítő kompromisszumok és a világ ellen.

A gondozó. Rendező: Hernádi Ambrus

A dokumentumfilm az 54 éves Zsuzsáról szól, aki Németországba jár gondozni egy 93 éves német hölgyet. Zsuzsa folyamatosan szembesül a német idilli nyugdíjas léttel, miközben kérdésessé válik családja megélhetése.

Könnyű álom (közönségdíj). Rendező: Berényi Andor

Zsolt egy nincstelen stróman, aki egyedül próbál gondoskodni beteg édesanyjáról. Az őt alkalmazó cégháló elhiteti vele, hogy segítenek rajta, amiért cserébe egyre mélyebbre kell süllyednie a bűn világában. 

Távolság. Rendező: Dávid Attila

Egy darabjaira hulló házasság története, ahol a tét már nemcsak a kapcsolat megmentése, hanem az egyik fél életben tartása. 

A világ eredete. Rendező: Nagy Borbála

Három nő három európai városban különbözőképp próbál választ adni az anyaság kérdésére: egy abortusz, egy mesterséges megtermékenyítés és egy örökbefogadás története.

A nyertes filmtervek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton nyújt támogatást.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik. A program keretében már 34 első filmes csapat kapott gyártási támogatást, mintegy 20 el is készült, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt, és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek, és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban. Legutóbb Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját láthatták a mozinézők, és most érkezett a mozikba a Zanox című sci-fi vígjáték, Baranyi Benő rendezésében.

Nyitókép: Az Inkubátor Pitch Fórum nyertesei

A rovat további cikkei