Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és a díj társalapítója június 9-én sajtótájékoztató keretében jelentette be a jelölteket, akik olyan kitüntetésért kelnek versenyre, amelyet a színészek ítélnek oda társaiknak. ?Egyedülálló díj, hiszen a szakmai kiválóság mellett sok szempont játszik közre abban, hogy kié lesz a megtiszteltetés? ? mondta Pokorni Zoltán, majd kiemelte: az idei évben 34 társulat tagjai választották ki titkos szavazás során a három jelöltet, akik közül a közönség bevonásával kerül ki a díjazott. A Kaszás Attila-díjat augusztus 26-án adják át a kecskeméti Katona József Színházban, az Országos Színházi Évadnyitó gálán.

index

 

Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke és a Kaszás Attila-díj társalapítója úgy fogalmazott: ?már a jelölés is rangot jelent, hiszen a társulatok által érdemesnek tartott művészek a szakma krémjét alkotják?, majd elmondta: a közönség június 10-től augusztus 7-ig adhatja le szavazatait a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

index3

 

Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője hangsúlyozta: valódi kulturális összefogással jött létre a díj, egy önkormányzat és egy civil szervezet kezdeményezésére alakult, amihez a Kultúráért Felelős Államtitkárság nagy örömmel csatlakozott. ?A szakmai közösségek, így a színházi szakma számára is fontos, inspiráló az összefogás? ? jegyezte meg a jelöltek kiválasztásával és a díjazással kapcsolatban.

index2

 

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából alapították azzal a céllal, hogy a színművészek szakmai elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékát is ápolják ? tette hozzá Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, majd köszönetet mondott a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tagjainak a szervezésben, megvalósításban nyújtott segítségükért.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond