Átadták a Magyarság KicsiNagykövete program elismeréseit csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol a verseny országos döntőjében 10–12 éves diákok mérhették össze tudásukat, hogy elnyerjék a Magyarság KicsiNagykövete és KicsiAttaséi címeket.

A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített kihívás lehetőséget kínál arra, hogy a 10–12 éves, 4–6. osztályos diákok megmérettessék tudásukat, miközben jól szórakoznak és minőségi időt töltenek el családjukkal. A kreatív feladatok megoldása mellett a résztvevők felfedezhetik, jobban megismerhetik lakóhelyüket. Először saját megyéjükben versenyeznek, majd minden vármegye négy legjobbja az országos döntőbe jutva indul a Magyarság KicsiNagykövete címért, valamint a magyarság agrár-, kultúr-, sport- és zöldattaséja címekért.

A Magyarság KicsiNagykövete címet idén Pap Boróka nyerte el, a KicsiAgrárAttasé Bostyán János, a KicsiKultúrAttasé Szűcs Rita, a KicsiSportAttasé Vinczúr Vica, a KicsiZöldAttasé Falusi Ádám lett.

Mint elhangzott az ünnepségen, a jövőben a szervezők szeretnék kiterjeszteni a programot az egész Kárpát-medencére, ezért idén átadták a Székelyföld KicsiNagykövete és KicsiAttaséi címeket is. Székelyföld KicsiNagykövete Feleki Sarolta, KultúrKicsiAttaséja Dunkler Helka Panna, ZöldKicsiAttaséja Geréb Viktória, AgrárKicsiAttaséja Ketesdi Csanád, SportKicsiAttaséja Nagy Réka lett.

A program résztvevői értékes nyereményeket vihettek haza, köztük tableteket és balatoni nyaralást. Az elismeréseket és okleveleket mások mellett a tavalyi díjazottak, valamint Magyar Levente, Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára és Fülemen Róza, a program Zala vármegyei mentora adta át.

Tóth Gábor, a program koordinátora elmondta: a Magyarság KicsiNagykövete program ötletgazdája és alapítója Strack Marika, aki két évvel ezelőtt indította el a versenyt. A kihívás célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és származásukra.

Dobos Éva, a KDO Group tulajdonosa, aki zsűritagként vett részt az eseményen, bejelentette, hogy a programot 2024. február 6-án és 7-én az Egyesült Arab Emírségekben is bemutatják.

Nyitóképen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (középen) és a díjazottak a Magyarság KicsiNagykövete program elismeréseinek átadásán a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. november 30-án. Középen Pap Boróka, aki elnyerte a Magyarság KicsiNagykövete címet. Fotó: MTI / KKM