fbpx

Megzenésített Pilinszky-verssel debütál Szirtes Edina Mókus új zenekara

Közönség előtt rögzítette Szirtes Edina és zenekara, a Szirtes Folk Band legújabb dalát, ami a Tilos csillagon című versből született.

A csapat a népzene, a beatbox és a popzene szerves összeolvadásából alkot egyedi, etno-fúziós zenei világot.

„Ezt a zenekart, ahogy minden zenei művemet, legyen szó szimfonikus zenekarra íródó komplex anyagról, vagy egyszerűbb dallamvilágú alkotásról, a vágy hívta életre. A Szirtes Folk Bandben a kíváncsiság volt a legfőbb hajtóerő. Szerettem volna megtapasztalni, milyen a népi brácsa fantasztikusan bizsergető hangzása, ha mellette lüktet a beatbox. Már az első próbán fülig ért a szám, ugyanis ez a két hangszer rendkívüli szabadságot és vagányságot kölcsönöz a zenének” – meséli a Szirtes Folk Band alakulásáról Szirtes Edina Mókus. Az együttesben a magyar könnyű-, jazz- és világzenei élet meghatározó alakjai: Papp Endre, Fekete Márton, Dés András, Födő Sándor, Fekete János Jammal, Fenyvesi Márton, Cserta Balázs, Bede Péter és Földes Gábor játszanak.

A dalok nem népzenei feldolgozásokat játszanak, hanem a magyar és más országok zenei motívumkincseiből merítve alkotnak kortárs dallamvilágot. „A számok születésénél is inspirálnak a zenésztársaim, hiszen tudom, hogy egy-egy zenei ötlet általuk milyen virággá fog fejlődni. Emellett a dalok születésénél és az élő fellépéseken is teret engedünk az improvizációnak, ami további szabadságot ad a közös munkának” – teszi hozzá Szirtes Edina Mókus.

A Szirtes Folk Band első dalait, köztük a most debütáló Pilinszky-verset is közönség előtt rögzítette, mert azt szerették volna, hogy a közönség visszajelzéseivel bekapcsolódhasson az alkotói folyamatba. Debütáló daluknak Pilinszky János Tilos csillagon című művének megzenésítését választották. „Minden vers, amit énekelhetek, lenyűgözve él bennem. Ezért nem fontossági sorrendet tükröz az, hogy ezt a dalt hoztuk ki elsőnek. Ezt a feldolgozást éreztem valamelyest közérthetőnek, és bízom benne, hogy a zenénk a vers mondanivalóját és érzését is maradéktalanul megtartotta és továbbadja” – emeli ki a zenekarvezető.

A rovat további cikkei