fbpx

A "mély víz" mára természetes élőhelyemmé vált

A zenekari leírásban egy mondatban foglaltad össze a tevékenységeteket: ?Lágy énekhangú kísérletezgetés.? Mi is az, amivel kísérletezgettek?
Amikor nekiálltunk dolgozni az anyagon, akkor valami olyat projectet szerettem volna csinálni, ahol nem csak énekdallamokat írok, hanem összefogóan épül a zene az én hangulataimra, szövegeimre, és ötleteimre is. Tehát pontosan annyira szerettem volna művészi szempontból alkotni, mint előadni. Eddig ilyen nem volt, és a dalszöveg írást is csak most kezdtem el. Azt hiszem, ez így már önmagában egy nagy kísérlet. Őszintén szólva a ” kísérletezést” nem a már jól megszokott zenészek által gyakran alkalmazott univerzumokon átívelő jelentéstartalmával használtam. Sőt. A lehető legpuritánabb valójában értettem. Kísérletezünk magunkkal, az érzéseinkkel, a bátorságunkkal, és megszületik valami, amit se popnak se jazznek se rocknak nem tudok meleg szívvel hívni, még akkor sem, ha a zenehallgató társadalom elvárja a címkét. Szerintem nincs is szükség erre. Azt hiszem a legtöbb, amit elmondhatok, hogy őszinte, könnyen emészthető, fülbemászó zenét csinálunk.

_DSC0264_2

A zene szeretetét édesapádtól örökölted. Mivel hatott rád?
Édesapám, zenéi iránt érzett fanatizmusa, és kifinomult ízlése nagy hatással volt rám ?. és persze, hogy hétvégén sem tudtam tovább aludni, mert reggel bezengte a lakást John McLaughlin, Chick Corea, vagy Iggy Pop.

Most, a Cseh Tamás Program nyertesi között szerepelsz, de már korábban is felfigyeltek tehetségedre, például a Kiválóságok Klubjának is tagja vagy. Milyen zenei utat jártál be eddig, és milyen stílusokban próbáltad már ki magadat? Melyik stílust érzed a leginkább magadénak?
Azt hiszem a „mély víz” mára természetes élőhelyemmé vált. Ide persze vagy önként ugrasz, vagy belöknek, de a lényeg, hogy amikor először belekerültem, még nem annyira tudtam úszni, és iszonyatosan rémisztő volt profik között mozogni zöldfülű, zeneiskolás növendékként. De mivel végig az ösztönös kíváncsiság hajtott, és azt hiszem bátorságom is volt hagyni, hogy felkapjanak a hullámok, így történhetett, hogy a jazz-től a hip hop-on keresztül az elektronikus zenén és az a capella-n át rengeteg dologban megfordultam. Vokálozom Szalóki Ági gyerekzenekarában, és például Hobo-nál. Énekeltem a Fekete-Kovács Sextett-ben, és a Voler Mouche nevű electro, trip hop zenekarban is, hogy csak pár olyat említsek, amik teljes egészében más-más lapra tartozó műfajok. Széleslátókörűség, tájékozottság, rengeteg tapasztalat, és tanulni való. Ezek lettek a jutalmaim, amiket a mély víz” adott. Mindért nagyon hálás vagyok.

Az igazság az, hogy szeretném mindet a magaménak érezni, és ezzel együtt szeretnék mindtől egy kicsit elszakadni. Soha nem voltam kibékülve a kategorizálással, mert olyan kereteket, és hangulatot ad az alkotásnak, ami számomra kifejezetten barátságtalanná tesz mindenféle folyamatot. Persze fontos, hogy ismerjük az eszköztárakat, és fontos, hogy legyen ízlésünk a saját érzéseinket formába önteni, de nem hiszem, hogy érdemes egy műfaj kedvéért cenzúráznunk a jó ötleteinket, ha azok éppen változatosak, vagy sokszínűek.

A zenekar többi tagjával hogyan találtatok egymásra?
Én kerestem meg őket, korábbi munkáink során már dolgoztunk együtt, így jött az ötlet. Mindannyian remek emberek, és kiváló hangszeresek.

És most, milyen új lehetőségeket nyújt számotokra a Cseh Tamás Program?
Nekünk ez is egy nagy ugrás, valami ismeretlenbe, és ezzel együtt egy hatalmas lehetőség. Kipróbálhatjuk mindazokat a dolgokat, amiket eddig még nem. Hogyan kell fotózást szervezni, hogyan kell stúdiót keresni, logót terveztetni. Ezek mind olyan dolgok, amik tervezgetéséig egyébként nagyon lassan jut el az ember, általában pénzhiány miatt, vagy csak, mert nem mer hinni benne, hogy még értelme is lehet. Saját magunk menedzsereivé is válhatunk, ha rész veszünk a különböző előadásokon, és okosan tájékozódunk az információk között. Azt hiszem, kaphatunk ettől a programtól egy kis önbizalmat, a rajtnál egy pisztolydörrenést, hogy végre elinduljanak azok, akiknek már el kellett volna, és akiknek érdemes.

Milyen fellépésekre készültök mostanában?
Nem készülünk a közeljövőben fellépésekre, mert koncentrálunk a lemezkészítésre, és az ezzel kapcsolatos egyéb teendőkre, de amint kész a lemez, beindul a koncertszervezés. A facebook oldalunkat hamarosan információkkal gazdagítjuk, itt mindenki mindent megtalál.

A rovat további cikkei