Malenkij_Robot_Emlekhely_1
A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Málenkij Robot Emlékhelye
Fotó forrása: mnm.hu

Az 1977-ben alapított elismerés legfontosabb célja, hogy a múzeumok innovatív, a társadalom javát szolgáló projektjeire felhívja a figyelmet. A szakmai megmérettetés arra is lehetőséget nyújt, hogy a különböző országok múzeumai megismerjék egymás kezdeményezéseit.

Az éves díjkiosztó ünnepség hagyományosan egy háromnapos konferencia programjába ágyazódik be, amelynek idén Szarajevó ad otthont.

A versenyen több száz jelentkező közül 40 nominált intézmény várja a zsűri döntését. Köztük különböző tematikájú és nagyságú intézmények szerepelnek, hiszen a versenyre bármilyen, az elmúlt 3 évben nyílt vagy jelentős felújítással büszkélkedő intézmény jelentkezhetett. A lényeg, hogy a jelölt múzeum az innováció, a minőség, a demokrácia, az emberi jogok, a fenntarthatóság és a társadalmi szerepvállalás iránt elkötelezett legyen.

moomin-museum
A Mumin Múzeum
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu

A verseny esélyesei közé tartozik a finn Mumin Múzeum, amely mesefigurák életét mutatja be, a dán Lego House ésy a nemrég megújult bécsi Világmúzeum. A finalisták között szerepel többek között a leideni Rijksmuseum Boerhaave, a frankfurti Történeti Múzeum, a brüsszeli Európai Történelem Háza, a krasznojarszki Múzeum Központ, a Brit Motor Múzeum és a berni kommunikációval foglalkozó intézmény.

malenkij-robot-mnm
A pokol bugyrai. Málenkij robot ? Kényszermunka a Szovjetunióban kiállítás

A magyar indulót, A pokol bugyrai. Málenkij robot ? Kényszermunka a Szovjetunióban című állandó kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben nyitotta meg a ferencvárosi pályaudvar mellett található egykori légoltalmi óvóhelyen. A tárlat annak a több százezer magyar állampolgárnak állít emléket, akiket a Vörös Hadsereg a második világháború után tömegesen kényszermunkára hurcolt a Szovjetunióba.

A kiállításról itt számoltunk be.

Forrás: magyarmuzeumok.hu