A Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült karácsonyi cirkuszi előadásban egyszerre kap helyet a zene, a tánc, a cirkuszművészet és a színház.

Jókai novellája egy szegény mesteremberről szól, aki egyedül neveli kilenc gyermekét. Annyira nincstelen, hogy karácsonykor sem tudja őket mással megajándékozni, mint azzal, hogy ünnepi dalokat tanít nekik. A hangos éneklés annyira megzavarja a felettük lakó háziúr nyugalmát, hogy lemegy hozzájuk. A család szegénysége láttán úgy dönt, hogy nem megrója őket, hanem ajánlatot tesz az apának: válasszon ki egyet a gyermekei közül, és adja neki örökbe, hogy legalább az egyikük gazdagságban nőjön fel.

A novella a valódi emberi értékekre
hívja fel a figyelmet. Arra, hogy a boldogság, a testvéri szeretet, a család és
a szabadság a világ minden kincséért sem vehetők meg. Hiszen ami az életben
igazán lényeges, azt nem lehet anyagi javakkal megváltani.

A Melyiket a 9 közül? látvány-
és hangzásvilágával igyekszik megragadni Jókai művének karácsonyi hangulatát,
kontrasztba állítani bőséget és hiányt, szeretetet és pénzt. A káprázatos
jelmezeket viselő artisták és táncosok mellett zeppelin, hatalmas karácsonyfa,
hőlégballon, élethű elefántbábu és 11 kutya is megjelenik a színpadon. Az
előadás dalait Szakál László zenei vezető és Pál Dániel Levente dramaturg
szerezte.

Annak ellenére, hogy komplex történetet
visz színre, a gyerekek is képesek végigülni a szünettel együtt több mint 2,5
órás darabot. A színházi és a zenei elemek akkora hangsúlyt kapnak benne, hogy
inkább tűnik musicalnek, mint klasszikus cirkuszi produkciónak.

A magyar színművészek és artisták mellett többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek is vannak a közreműködők között. Színpadon láthatjuk a 2016-os, Dima karácsonya című műsor sztárjait, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc díjas cirkuszi artistáit, a Markin Family tagjait, a nemzetközileg elismert zsonglőr Dmitrij Csernovot, továbbá a Medel Familyből származó két fiatal nővért, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon, azt érzékeltetendő, mit jelent az egyik legkülönlegesebb családi kötelék, a bizalom. Az előadást még érdekesebbé teheti a gyerekek számára, hogy egészen fiatal artisták is fellépnek benne.

A Fővárosi Nagycirkusz lassan fél éve biztosít gyakorlási lehetőséget és ellátást közel százötven ukrajnai menekült artistanövendéknek, többen közülük az előadásban is szerepet kaptak. A produkció szempontjából is érdekes részlet, hogy az orosz–ukrán háború miatt a stáblistán nincs feltüntetve a cirkuszművészek származása, így jelezve, hogy a művészet és legfőképpen a cirkusz világában a bizalom, a másikba vetett hit a közös munka alapja.