fbpx

Melyiket a 9 közül? – Karácsonyi mesejáték a Fővárosi Nagycirkuszban

Jókai Mór Melyiket a 9 közül? című novellájából készült karácsonyi összművészeti mesejátékot mutat be szombaton a Fővárosi Nagycirkusz (FNC), amely a premier hétvégéjén számos programmal várja a közönséget.

Karácsony közeledtével az FNC egy olyan összművészeti produkciót mutat be, amelyben a cirkuszművészet mellett segítségül hívják az irodalmat, a bábművészetet, a zenét és a táncot is – közölte az előadás csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója.

Fekete Péter elmondása szerint Jókai novellája egy mesterember kilenc gyermekéről szól, akiket itt kilenc gyermekartista személyesít meg. A történet szerint a szegény csizmadiát a gazdag szomszédja választás elé állítja: ha valamelyik gyermekét neki adja, azt úrként neveli fel.

Az a csodája Jókai művének, hogy karácsony környékén az igazi értékekre hívja fel a figyelmet – emelte ki az előadást rendező Fekete Péter, hozzátéve, hogy a produkcióhoz olyan művészeket sikerült megnyerni, mint a János mestert alakító Szomor György vagy a Szomszéd szerepében látható Faragó András és Dancs János.

A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente saját dalokat írtak. Az előadás bővelkedik látványos díszletekben is: feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, valamint különleges, forgó londzsokban alászálló angyalok. Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője elmondta, hogy

a produkcióban többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget.

Fellépnek például a 2016-os Dima karácsonya című műsor sztárjai, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family tagjai. Dmitrij Csernov, a világ egyik legjobb zsonglőrének produkcióját szintén több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták, a Medel Family tagjai pedig Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon.

A Kirichenko Acrobats tagjai ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, míg Wolfgang Lauenburger az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot mutatja be tizenegy kutyájával. Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi a kötélszámában egy nő belső harcait jeleníti meg, Ádám Henrik pedig szédületes magasdrót-produkciójával szerepel az előadásban – mondta el Graeser József.

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy az FNC hat hónapja napi 100-150 ukrajnai menekült artistanövendéknek biztosít ellátást és gyakorlási lehetőséget, közülük többen a Melyiket a 9 közül? című darabban fellépési lehetőséget is kapnak. Ez az előadás azt is üzeni a világnak, hogy az orosz–ukrán háború ellenére a két nemzet művészei továbbra is tudnak együtt dolgozni – hangsúlyozta a főigazgató.

Szombaton és vasárnap az FNC családi hétvégével készül, melynek része lesz az új előadás szombati premierje is. A nagycirkusz bekapcsolódik a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba meghirdetett Kürtősbon Fesztiválba: a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei.

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum munkatársai műtárgyrejtvénnyel, cirkusztörténeti kvízzel, cirkuszi plakátkészítéssel és kollázsolással várják a közönséget. A cirkuszanimációs foglalkozások során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat.

Petró Eszter etológus, kutyakiképző, az FNC állatvédelmi referense interaktív kutyás bemutatókkal várja az érdeklődőket, akik egy virtuálisvalóság-játékban azt is átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni.

A Kürtősbon Fesztivál állatkerti belépővel látogatható, az FNC lovardájában zajló cirkuszi programok ellenben ingyenesek.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz/Urbán Ádám

A rovat további cikkei