Ezt követően hamarosan a világ több mint húsz országában színpadra került, több millió jegyet adtak el rá Pozsonytól Caracasig, Moszkvától Bécsig, a legkiválóbb színésznőkkel a főszerepben. A Jenkins életéről szóló, 2016-os filmváltozatot Meryl Streep vitte sikerre.

SzemenyeiJanos

 

Florence Foster Jenkins 1868-ban született és a mai napig méltán viseli a világ legrosszabb operaénekesnője címet. Ám hiába ő a legrosszabb, hangversenyeire minden jegy elkelt, sőt a kint rekedtek tömege az utcán állva reménykedett, hátha mégis bejuthat. Jenkins valóságos antitalentum volt, se hangja, se ritmusérzéke, se hallása nem volt, de a szeretet, a báj, és a zene felemelő, nemesítő hatásába vetett hit áradt belőle. ?Akárhogy is nézzük, Jenkins beírta magát a világ zenetörténetébe. Ha hallgathatatlan csodabogárként is, de mindenki ismeri. Az ő karakterét megformálni nagy lehetőség egy színésznőnek, Meryl Streep két Oscar-jelölést is kapott a szerepért. Komoly feladat vár most Bánsági Ildikóra, akit kiváló partnerek doppingolnak majd? ? mondja Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

 

?Ahogy Warhol mondta, tizenöt perc hírnév mindenkire vár… A téma izgalmas: meddig juthat el egy dilettáns hittel?? ? teszi fel a kérdést Bagó Bertalan rendező, aki állandó alkotótársával, Vereckei Rita díszlet- és jelmeztervezővel állítja színpadra a produkciót. ?A jelenség vicces, de a kérdés akár húsbavágó is lehet, hiszen míg Jenkins idejében egy ilyen ?tehetség? volt, ma elég bekapcsolni a tévét, és özönlenek az önbizalommal teli talentumok. Mikor és ki szembesíti vajon őket saját magukkal?? Jenkins tehetséges zongoristának indult, ám egy betegség miatt le kellett mondania a karrierről, úgyhogy az éneklést választotta. Első hangversenyét az 1910-es évek elején, New Yorkban, a Ritz-Carlton báltermében tartotta, az utolsót, közel 30 év múlva, a Carnegie Hallban. Lemezt is készített, s miközben nagyon komolyan vette elhivatottságát, rendszeresen és bőkezűen támogatott valódi tehetségeket.

Bansagi_Ildiko

 

?Florence hitte, hogy csodálatosan énekel. Én még keresem a motivációt, ami engem színészként annyira felkavar, hogy el tudjak idáig jutni. De el fogok? ? nyilatkozta Bánsági Ildikó az olvasópróba előtt. A Florence férjét alakító Gálvölgyi János is készül a szerepre: ?A történetet ismerem, a szövegkönyvet már elolvastam, egyelőre azonban nem tudtam megfejteni a nőnek a titkát. Hiszen valami különleges képessége csak volt, amivel ilyen érdeklődésre tett szert. A pénz ehhez nem elég. Annyira rossz, hogy az már jó ? talán ebben a közhelyben állt az ő ereje.?

 

A Mennyei Hang! című komédiát április 28-ától tűzi műsorra az ötéves Játékszín. Jenkins zongoristáját Szemenyei János kelti életre. A produkció különlegessége, hogy az énekes-zongorista páros mindkét tagjától komoly zenei felkészülést igényel, hiszen a darabban elhangzó zenei részleteket rendesen meg kell tanulniuk ahhoz, hogy csapnivaló hangi élménnyel ajándékozzák meg a közönséget. Az angol szerző, Quilter színpadi művei rendkívül népszerűek, szerte a világban több mint negyven városban, harminc nyelven játsszák darabjait. A Jenkins életéről írt vígjátékát a bemutató után méltatta a Daily Telegraph, a Daily Mail, a Sunday Times és a The Guardian is.

 

Mennyei_hang_Jatekszin

Peter Quilter

MENNYEI HANG! (Glorious!)

Igaz történet Florence Foster Jenkinsről, a csodálatosan szörnyű és a szörnyen csodálatos énekesről

Fordította: Galambos Attila

Florence Foster Jenkins ? BÁNSÁGI ILDIKÓ

St. Clair ? GÁLVÖLGYI JÁNOS

Cosme McMoon ? SZEMENYEI JÁNOS

Dorothy ? LÉVAY VIKTÓRIA

Maria ? MURÁNYI TÜNDE

Mrs. Verrinder-Gedge ? BACSA ILDIKÓ

 

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ

Korrepetitor: DÉKÁNY ENDRE

Díszlet- és jelmeztervező: VERECKEI RITA

Ügyelő: VARGA MIKLÓS

Súgó: DOBOS ERIKA

Rendezőasszisztens: SKRABÁN JUDIT

Rendező: BAGÓ BERTALAN

 

Bemutató: 2018. április 28. szombat, 19.00 óra