Michael Curtiz (Kertész Mihály) Budapesten született 1886. december 25-én Kaminer Manó néven zsidó családba. (Vezetéknevét 1905-ben változtatta Kertészre.) Tizenhét éves korában elszökött otthonról egy cirkusszal, majd színésznek tanult és 1906-ban szerzett diplomát a Színiakadémián. Ezt követően Pécsett és Szegeden is dolgozott, 1912-ben pedig elkészítette első filmjét Az utolsó bohém címmel. Egy évvel később Dániába utazott, ahol a Nordisk cég stúdiójában dolgozott asszisztensként és rendezőként, de színészként is megállta a helyét: főszerepet játszott az Atlantis című filmben. Magyarországra 1914-ben tért vissza és Janovics Jenő filmgyárában dolgozott az első világháború kitöréséig. A háborúban magyar katonaként szolgált, majd a Magyarországi Tanácsköztársaság idején Ausztriába költözött. Kertész 1926-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, nevét pedig Michael Curtiz-re angolosította. Hollywoodi karrierje hosszú és igen termékeny volt: több mint 100 filmet készített, melyek közül egyértelműen kiemelkedik az 1942-ben készült Casablanca, amelyért Curtiz megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

 

Így lehet röviden összefoglalni Michael Curtiz életét, azt azonban nem szabad kifelejtenünk a beszámolóból, milyen nehéz természete volt. Ahogy azt sem, micsoda zseni volt. Ezekre a nem kifelejthető információkra (is) fókuszál a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készülő Curtiz című tévéfilm (rendező: Topolánszky Tamás Yvan, producer: Sümeghy Claudia), mely Hollywood fénykorának ikonikus rendezőjéről, valamint lányáról, Kittyről szól. A Curtiz által a Casablanca forgatásának néhány hónapjába nyerhetünk betekintést, ahol az Oscar-díjas rendező személyiségét a forgatás zegzugos útvesztőjében ismerhetjük meg.


896a9285_600x400.png
A Curtizt alakító Lengyel Ferenc és a rendező, Topolánszky Tamás Yvan

 

?Mostantól sok egyéb mellett azt is elmondhatom magamról: már jártam Rick mulatójában.?

 

A 2017-es ősz eddigi leghidegebb reggelén, október 31-én a sajtó néhány képviselője ? másokkal ellentétben ? nem a reformációról emlékezett meg, hanem útnak indult Pomázra, a Curtiz című tévéfilm forgatási helyszínére. Köztük voltam én is ? és az én itt olyan személyt takar, aki a filmelmélet és filmtörténet szak első félévében legalább ötször megnézte a Casablancát. Szóval mondanom sem kell, milyen ? nehezen titkolható ? euforikus állapotba kerültem, mikor beléptünk a forgatásra. Egész pontosan Rick mulatójába. A lámpák erőtlen fénye, a korhű és remekül eltalált díszlet, valamint a színészek megjelenése egy pillanat alatt elfeledtette velem, hogy egy filmforgatáson, nem pedig a ?40-es években vagyok. Azt azonban még így is tisztán láttam, mennyi munka kell ahhoz, hogy végül megszülessen a film. Talán pont ezért volt olyan jó ötlet a sajtótúra: így azok, akik általában a vásznon találkoznak először a filmmel, beleshettek a kulisszák mögé és a saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen is egy forgatás. Továbbá ennek a rendhagyó kirándulásnak köszönhetően mostantól sok egyéb mellett azt is elmondhatom magamról: már jártam Rick mulatójában.

896A4558
A Kittyt alakító Dobos Evelin és a rendező, Topolánszky Tamás Yvan

 

Idegenvezetőnk a Curtiz producere, Sümeghy Claudia volt, aki a túra elején elmondta: filmjük a Casablanca készítésének idejébe kalauzolja a nézőt, és arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a magyar és a nemzetközi közönségnek Michael Curtizt. Sokan sajnos egyáltalán nincsenek tisztában vele, ki is volt ő, milyen filmalkotások fűződnek a nevéhez, a hiányosságokat azonban lehet pótolni ? erre vállalkozik Topolánszky Tamás Yvan és párja, Sümeghy Claudia, akik már több sikeres filmet is készítettek az utóbbi években. A Letter to God című kisfilmjük felhasználási jogát tavaly megvásárolta az HBO egész Közép-Kelet Európára, valamint megnyerték vele a New York-i és a Los Angeles-i filmfesztivál fődíját, 2015-től pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Produkciós ismeretek című tantárgyának oktatási anyagát képezi. Legutóbbi projektjük, A Lehetetlen határán című dokumentumfilm a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésévelés az MTVA támogatásával készült. Csakúgy, mint korábbi filmjeik, a Curtiz is a Halluci-Nation és a JUNO11 Pictures közös gyártásában készül. A tévéfilmet, melynek forgatási munkálatai októberben kezdődtek, a nagyközönség 2018 második felében tekintheti meg.

 

A Curtiz forgatókönyvének megírásában Topolánszky Tamás Yvan segítségére volt Bak Zsuzsanna forgatókönyvíró (Senki fája, Kabátodra füstöt, Negyvenhét perc) és Ward Parry amerikai társforgatókönyvíró, a Legendary Entertainment munkatársa. Az amerikai segítségre azért volt szükség, hogy az egyébként angol nyelvű könyv mind a történet, mind a nyelvezet szempontjából hiteles és korhű legyen ? árulta el Sümeghy Claudia, aki nagy örömmel mutatta be a stábot. Megtudtuk, hogy a Curtiz csapatát erősíti még gyermekkori barátja, Hutlassa Barnabás, akinek nevéhez producerként az utóbbi évek legsikeresebb magyar filmjei fűződnek (Hurok, Kincsem, A Viszkis, Sunset). Az amerikai produceri csapatban helyet kapott Jeff Hammer, Bordán Lili és Orian Williams, akik az itthon élő amerikai színészek mellett ismertebb külföldi neveket is castingoltak a kulcsszerepekre ? tette hozzá, majd bemutatta a film koproducerét, Romwalter Juditot, a SPARKS Camera & Lighting ügyvezetőjét, akinek jóvoltából a Curtiz a legkiválóbb kamera-, grip- és lámpaeszközökkel készül. Az alkotók azt is elárulták: a SPARKS-szal való együttműködés eredményeképp a Curtiz azon kevés hazai film egyike, amelyet az optikasorok Rolls Royce-ának is nevezett Panavision Primo lencsékkel forgathatnak.

 

?Michael Curtiz élete és munkássága filmért kiált?

 

A film főszereplőjét, Curtizt Lengyel Ferenc fogja alakítani, akit a Katona József Színház színpadáról, valamint olyan filmekből ismerhetünk, mint a Parkoló vagy az Anyám és más futóbolondok a családból, és láthattuk őt a Fapad című tévéfilmsorozatban is. A női főszereplőt, Kittyt Dobos Evelin formálja meg, akit láthattunk már az Aranyéletben és az Egynyári kalandban is. A Casablanca híres forgatókönyvíró párosát, az Epstein fivéreket Yan és Rafael Feldman fogja játszani. A producerként és színészként is tevékenykedő ír-amerikai ikerpárt már több hollywoodi produkcióban ? Rossz anyák, Jack & Jill, Argo expedíció ? is láthattuk. Mellettük feltűnik még a filmben többek között Gyabronka József, Declan Hannigan és Scott A. Young ? mondta el Sümeghy Claudia, aki a díszletek között sétálva arról is mesélt: hamar rájöttek, nem egyszerű feladat hőst csinálni Michael Curtizből ? lévén rendkívül nehéz természete volt ?, élete és munkássága azonban annyira izgalmas, hogy egyértelműen filmért kiált. Nem is akármilyen filmért, hiszen hiába írunk 2017-et, a Casablancát lehetetlen színesben elképzelni ? és hiába volt, aki mégis színes filmet javasolt az alkotóknak, a Curtiz bizony fekete-fehér lesz. Operatőre, Dévényi Zoltán feladata pedig nem kevesebb, mint hogy felidézze, sőt megteremtse a film noirok képi világát.

 

?Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship? ? bizonyára sokunknak ismerős a Casablanca szállóigévé vált zárómondata. De vajon milyen volt minden idők legjobb amerikai filmjének rendezője, a magyar származású Michael Curtiz? És miért akart vele dolgozni a filmvilág krémje annak ellenére, hogy híresen rossz természete volt? Nos, 2018-ban megtudjuk.

Tóth Eszter

Fotó: Stiglincz Gábor