A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin vezette programsorozat kilencéves történetében idén először kerül sor téli fesztiválra: február 2–4. között Lillafüreden zajlanak a FAB Winterfest eseményei. Három nap alatt több mint 15 hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszállóban.

„A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel, a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Kevesen tudják, de itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse: József Attila itt írta meg az Óda című versét, amikor 1933-ban egy írótalálkozóra érkezett” – fogalmazott a helyszínválasztás kapcsán Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.

A fellépők közül sokan visszatérő vendégei a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeinek. Lillafüredre érkezik Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából és Iseut Chuat csellóművész. A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra és Fenyő László csellóművészek, Fejérvári Zsolt nagybőgő-, Benkócs Tamás fagott- és Zempléni Szabolcs kürtművész is pódiumra lép.

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című kompozíció.

Brahms e-moll csellószonátáját hallhatja a közönség Fenyő Lászlóval és José Gallardóval, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással, és elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje is, amelyről a szerző így írt: „A szeptettem egy kis lendületet hoz az életbe, hiszen a jó népség is ez után vágyik.”

Bach Goldberg-variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatnak az érdeklődők. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is műsorra kerül. Bartók duóiból az egyik teakoncerten Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában is hallható válogatás.

Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű, amely Benny Goodman, a világhírű jazzklarinétos nevéhez fűződik, az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.

A nyitóképen Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Fotó: Csibi Szilvia